Omikron-varianten er fundet i danske spildevandsprøver for første gang
For første gang er den nye omikron-variant blevet påvist i spildevandsprøver i Danmark.
Statens Serum Institut (SSI) bekræfter, at man foreløbig har fundet omikron-varianten i en prøve fra Søndersø Renseanlæg på Fyn. Yderligere 14 prøver undersøges lige nu på SSI, efter at de indledningsvis er testet positive for en af de mutationer, der er typisk for omikron-varianten.
Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.
Alle spildevandsprøver skal screenes for omikron
Som noget nyt vil alle spildevandsprøver nu blive screenet for den nye omikron-variant. Det skal ske senest dagen efter, at de er blevet udtaget.
Som et led i opsætningen af denne screening har man undersøgt spildevandsprøverne fra uge 48 med den nye metode. Her fandt man tre prøver, som var positive over for den mutation, man screener for.
De tre prøver er herefter blevet undersøgt på Statens Serum Institut (SSI). Her kunne man påvise omikron-varianten i prøver fra det fynske renseanlæg.
Det stemmer fint overens med, at omikron-varianten også er fundet i PCR-prøver fra personer, der bor i oplandet til Søndersø Renseanlæg.
14 prøver mere med mulig omikron i
Ud over de tre prøver fra weekenden har firmaet Eurofin, der står for den indledende screening af spildevandsprøverne, testet yderligere 14 prøver positive for den omikron-relaterede mutation.
Der er tale om prøver fra rensningsanlæg over hele landet. Disse prøver er også blevet sendt videre til SSI, hvor man lige nu arbejder på at afkræfte eller bekræfte, om det drejer sig om omikron-varianten.
Spildevandsfunds er bekymrende
Hos SSI mener administrerende direktør Henrik Ullum, at fundet af omikron-signaler i spildevand er bekymrende.
- Jeg synes, det er særligt bekymrende, at vi nu ser omikron-varianten så udbredt på trods af, at vi har mandsopdækket smittespredningen helt fra starten af.
Det bekræfter det stigende antal omikron PCR-positive, vi har set i alle landsdele, siden den blev fundet i Danmark første gang for kun lidt over en uge siden. Vi gennemgår data sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed for at se, om der er oversete udbrud. Det samlede indtryk er, at omikron breder sig hurtigt lige nu, siger Henrik Ullum.
Forsidefoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)