Fra skitseplan og stramt budget til fjernkøling i Aalborg Ø
I 2022 skruer Aalborg Forsyning, Region Nordjylland og Aalborg Portland op for fjernkølingen i Aalborg Øst. Eller rettere til det nye supersygehus i Aalborg, Nyt Aalborg universitetshospital (NAU).
Kilden til kølingen er Aalborg Portlands kolde kridtsø. Her pumpes det kolde vand fra bunden af søen op i varmevekslere, der leder varmt vand tilbage i toppen af søen. På den anden side af varmeveksleren er et lukket system, hvor en 3,6 kilometer transmissionsledning transporterer det kolde vand til kølecentralen på NAU. Her cirkuleres det og fordeles ud i alle kroge og hjørner af det 170.000 kvadratmeter store hospital
Projektet har modtaget støtte fra Den Europæiske Investeringsbanks pulje Elena via projektet Inddheat, der er forankret hos Green Hub Denmark.
Indledningsvist var fjernkølingsprojektet på skitseplan og havde et stramt budget, så uden støtten fra Inddheat havde det været svært at nå i mål. Derfor er Michael Sandager, projektleder på fjernkølingsprojektet hos Aalborg Forsyning, meget taknemmelig for støtten fra Inddheat og roser desuden, de rådgivere, der har været tilknyttet projektet, da de har ageret nytænkende og innovativt og har gjort en stor forskel for projektet.
- Mange kompetente rådgivere har ydet en stor indsats og har sat deres viden i spil. F.eks. den måde søvekslerbygningen er opdelt og bygget på, hvor alle de dyre kvadratmeter er minimeret og ligger nede ved søen, og mest muligt ligger oppe i de billige kvadratmeter ved søvekslerstationen, siger Michael Sandager.
Et bedre projekt
Elena yder kun støtte til den tekniske rådgivning - de helt store anlægsinvesteringer må selskabet selv stå for.
Det er netop bidraget til den tekniske rådgivning, der har givet Aalborg Forsyning nye vinkler på det store projekt, og alt er blevet regnet grundigt igennem.
Michael Sandager fortæller, at man bl.a. har fået et unikt design ved pumpebygningen.
Herudover fortæller Michael, at ledningen til bunden af søen og udtaget retur er ret unikt.
- Det var der ikke mange, der havde viden om i forvejen, så her er tænkt mange tanker, om hvordan det skulle designes og bygges specifikt på dette projekt. Ellers er der brugt mange konventionelle teknologier, som er sammensat på den rigtige måde, siger han.
Aalborg Forsyning har også fået rådgivning på kølemaskinerne, hvor to af maskinerne var tænkt til ren varmepumpedrift, men de er lagt ud til kombidrift, så samme maskine kan skifte fra den ene til den anden forsyning, og den idé havde man ikke selv fået, fortæller Michael.
To rådgivere på tre projekter
Under Inddheat har Aalborg Forsyning haft tre delprojekter, som alle omhandler fjernkølingsprojektet, og som har været varetaget af to forskellige rådgivere, Cowi og Rambøll. Alle rådgivningsforløb har været fra projektering til udbud.
Cowi har været rådgiver på distributionsnettet på hospitalsgrunden og den samlede pakke med bygninger og teknik ved kridtsøen, mens Rambøll har været rådgiver på transmissionsledningen. Ifølge Michael har det fungeret fint med denne opdeling.
En god start på et nyt forretningsområde
For Aalborg Forsyning er fjernkøling et nyt forretningsområde, og derfor er det vigtigt, at man er startet med et bemærkelsesværdigt projekt og en stor kunde. Michael fortæller, at projektet har stor brandingværdi, og flere nye kunder henvender sig, fordi de hører om NAU-projektet.
Det nye Steno Diabetes Center, som opføres i samarbejde mellem Region Nordjylland og Novo Nordisk og det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, AAU Sund, som opføres i tilknytning til NAU, skal også kobles på fjernkølingssystemet.
For Aalborg Forsyning er det en rigtig god mulighed, da man udnytter, at anlægget og transmissionsledningen allerede er etableret og får to ekstra kunder for samme investering.
Ifølge Michael ligger bygningerne tæt, så de kan dele første halvdel af ledningen, som herefter splittes. De to bygninger skal være koblet på i efteråret 2021 og være i drift samtidig med NAU.
Det samlede anlæg har en kapacitet på 7,3 MW med mulighed for at udvide op til 11 MW. Steno Diabetes Center skal bruge 400 KW, mens AAU SUND skal bruge 200 KW.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.