23948sdkhjf

Kartoffelavler og revisor investerer million og holder byen varm

Gaspriserne er på himmelflugt, og fuldvoksne prisstigninger rammer mange fjernvarmeforbrugere hos gasfyrede værker.

Den virkelighed står Rostrup Kraftvarmeværk også over for. Løsningen er at skifte til alternative brændsler, men det kræver store investeringer for et lille værk med blot 103 forbrugere til at dele regningen.

Så er det godt, at landsbyen huser et par ægte ildsjæle. 63-årige Per Lassen og 41-årige Lars Lisberg påtager sig som privatpersoner opgaven at bygge et stort halmfyr. Det skal fremover levere varme til varmeværket til en gunstig og stabil pris.

Per Lassen og Lars Lisberg investerer omkring en million kroner og får til gengæld fast betaling fra varmeværket. Indtægten skal dække drift af halmfyr og give en fornuftig forrentning af investeringen.

Men der ligger en pæn portion lokalpatriotisme bag projektet.

- Vi er jo begge født her i byen, og vi bliver nødt til at gøre noget. Hvis varmeprisen ryger op i 35.000 kroner, er det jo umuligt at sælge huse her i Rostrup, siger Per Lassen.

Far til fire

Det er et ret umage par, som nu har dannet et fælles selskab og bliver kompagnoner udi i halmfyring. Per Lassen er kartoffelavler med eget firma. Lars Lisberg er revisor. Ved siden af driver han et fritidslandbrug med 70 hektar, som skal levere noget af den halm, som fremover holder Rostrup lun.

Aftalen mellem parterne betyder, at Rostrup Kraftvarmeværk betaler en fast pris for halmvarmen. Dog kan taksten reguleres efter den almindelige prisudvikling, og hvis halmen stiger eller falder meget.

- Men prisen på halm har været rimelig stabil de seneste 10-15 år, understreger Lars Lisberg.

Han er født i Rostrup, men boede med familien i en årrække i parcelhus i Hobro.

Landsbylivet trak, og han flyttede tilbage til fødebyen, hvor han nu bor sammen med hustruen, Mette, og parrets fire børn på 4, 8, 11 og 14 år.

Han er vældig aktiv i lokalområdet og sidder i bestyrelsen for børnehaven, i menighedsrådet og den forening, som driver byens købmandsbutik.

De to halmmakkere havde ikke brug for at se hinanden an, før de gik i økonomisk parløb, for der er tale om et livslangt bekendtskab. Lars Lisberg var således for nogle årtier siden i dagpleje hos Per Lassens hustru, Anna, og har fortsat sin jævnlige gang i hjemmet.

Gaspris i vejret

Indtil videre fyrer Rostrup Kraftvarmeværk med naturgas, og det gør ondt på økonomien. I sensommeren var gasprisen 2,50 kroner per kubikmeter. I oktober ramte den 10 kroner, men er siden faldet lidt igen, fortæller Bent Nedergaard, der er smed i Rostrup og formand for varmeværket.

Værkets gasmotor kan også producere strøm, der sælges til nettet. Prisen på el har fulgt gassens op- og nedture, så øget indtægt på el kan dække en smule af ekstraprisen på naturgas.

En typisk forbruger i Rostrup betalte per august 2021 knap 19.000 kroner om året for varme, hvilket var næsten 50 procent over gennemsnittet for landets fjernvarmekunder.

- Vi får aldrig superbillig varme i Rostrup, men vi mener, at prisen efterhånden er blevet rimelig fornuftig. Med halmvarmen satser vi på en stabil pris, og at det måske endda bliver muligt at sætte taksten lidt ned, siger Bent Nedergaard.

Klimavenligt

Lars Lisberg påpeger, at valget af halm som brændsel har klimavenlige kvaliteter. Den CO2, som udledes ved afbrænding, er månederne forinden opsamlet af afgrøden på marken.
Hans fritidslandbrug kan kun levere cirka en fjerdedel af de 800 tons halm, som Rostrup skal bruge. Resten købes af landmænd i lokalområdet.

De to kompagnoner, revisoren og kartoffelavleren, forventer travlhed i høsttiden, når halmen skal samles til huse. Ellers kræver den daglige drift kun kortvarige tilsyn, som Per Lassen og Lars Lisberg vil klare på skift.

Halmfyret blev leveret og installeret ved Lars Lisbergs landejendom på Rostrup Byvej kort før nytår og er såmænd klar til at fyre løs. Men først skal der anlægges en 160 meter lang ledning til at transportere det opvarmede vand fra fyret til Rostrup Kraftvarmeværk på Kildevej.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094