23948sdkhjf

Klumme: Fjernvarmen går – næsten – fri for stigende energipriser

De stigende energipriser har betydet nogle kæmpespring på mange danskeres varmeregning. Prisen for naturgas og el er den seneste tid blevet mangedoblet og har sat en del danskere hårdt i det. Men landets fjernvarmekunder mærker for langt størstedelen dog ikke noget til det. De relativt få, der rammes, rammes til gengæld hårdt.

Dansk Fjernvarme har lavet en måling af priserne blandt organisationens 370 medlemmer og fulgt op med en spørgeskemaundersøgelse i januar 2022 for at finde ud af, hvordan prisstigningerne fordeler sig.

Resultatet viste, at over 1,6 millioner fjernvarmekunder kan glæde sig over, at de på deres varmeregning ikke vil mærke noget til energiprisernes himmelflugt. Flere lokale selskaber har endda meldt ud, at de i år kan sænke prisen på varme.  

De kunder er tilkoblet fjernvarmeselskaber, der har adgang fleksible og forskellige varmekilder fra blandt andet solvarme, overskudsvarme fra industri og affaldsanlæg, bæredygtig biomasse og store eldrevne varmepumper. Det er fjernvarmens helt store styrke at kunne udnytte mange forskellige varmekilder.

Desværre vil over 160.000 fjernvarmekunder opleve, at prisen for at opvarme deres bolig stiger med over 20 procent. Yderligere 80.000 kunder bliver ramt af mindre prisstigninger. Enten bruger fjernvarmeselskaberne her meget af den nu dyre el, eller også har de været tvangsbundet til at fyre med naturgas. Og nu rammes deres kunder helt uforvarende økonomisk hårdt af en høj varmeregning.

For dem er det en ringe trøst, at langt størstedelen af landets fjernvarmekunder ikke bliver ramt af højere varmepriser. For at komme de berørte familier til hjælp er det vigtigt, at vi målretter hjælpen. Og det gøres ikke ved at give danskerne en bred skattelettelse gennem en lavere elafgift. I stedet bør vi rette fokus på afgiften på naturgas eller måske moms-fritagelse i en periode. Alternativt lave en anden målrettet hjælp til de boligejere, der rammes af de stigende priser.

Det bedste råd til de mange med individuelle opvarmningsformer er at undersøge muligheden for at blive koblet på det lokale fjernvarmenet.

Vi skal bruge den nuværende situation til at få investeret i mere grøn omstilling og sikre os en grøn og fleksibel energiforsyning. Det gøres ikke ved at give flere skattelettelser på elafgiften. Dette vil blot forhindre og forsinke den grønne omstilling. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, og gøre det økonomisk fornuftig for den enkelte husstand, så er svaret at styrke vores kollektive energisystem og udnytte energikilderne effektivt. Fjernvarme, der allerede er baseret på 72 procent vedvarende energi, er både på kort og lang sigt det gode valg.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079