23948sdkhjf

Grundfos sørger for god varme i Skagen om vinteren

Skagen er på toppen. Det samme er byens varmeværk, der sikrer skawboerne fjernvarme sammensat af bl.a. vand fra en elkedel, restvarme fra fiskeindustrien og energiudnyttelse af røggas.
Det er ikke kun Skagensmalerne, lyset og livet på havnen, der trækker folk til nordspidsen af Danmark. Skawboerne får også jævnligt besøg af fjernvarmefolk fra hele landet, der lader sig inspirere af de fremsynede tiltag, som driftschef Jan Diget har introduceret på Skagen Varmeværk i de seneste år.

Jan Diget var den første i Danmark, der afgav ordre på en elkedel til varmeproduktion på et kraftvarmeværk. Det har siden 2008 været en rigtig god forretning for værket og byens borgere, der også kan lune sig ved tanken om, at omkring en fjerdedel af fjernvarmen er overskudsvarme fra produktionen på byens største arbejdsplads, Fiskernes Fiskeindustri.

Dertil kommer, at varmeværket i de seneste fem år har øget aftaget fra byens forbrændingsanlæg med omkring en tredjedel til ca. 30.000 MWh årligt.

Det vil også snart vise sig, om Jan Digets nyeste tiltag med absorbtions-varmepumper på motorerne lever op til forventningerne og gør Skagen Varmeværk til det kraftvarmeværk i Danmark, der har den højeste virkningsgrad – 105 %.

Ny pumpeteknologi
Sidste år vurderede Jan Diget, at det var tid til at sende værkets to gamle bypumper på pension.

- Det var jævnstrømspumper, og de var efterhånden blevet for dyre i vedligeholdelse. Det var faktisk pumper, der kørte på 100 % hele tiden med en virkningsgrad på 60-65, så det var jo også et par energislugere, siger driftschefen, der har været på værket siden 1998.

Jan Diget bad et par pumpeleverandører komme med forslag til afløserne, og efter en god dialog med salgsingeniør Johnny Schou fra Grundfos blev to Grundfos NKG-pumper med MPC-styring udpeget som det optimale og fremtidsdimensionerede valg. Jan Diget har nemlig vurderet, at forbruget vil stige i de kommende år, når en del ældre, gasfyrede anlæg i Skagen sandsynligvis overgår til fjernvarme.

Sommerfugle i maven
De gamle jævnstrømspumper var opretstående, mens NKG-pumperne er vertikale, så der forestod en del ombygning af rørsystemerne – et arbejde, som varmeværket selv tog sig af med udgangspunkt i mål og anvisninger fra Johnny Schou.

- Vi byggede om i sensommeren 2011. Foruden de to store bypumper har vi en mindre sommer-bypumpe, som bistår i sommersæsonen, og i ombygningsfasen lod vi den klare efterspørgslen. Så det var kun en varm sommernat mellem kl. 23 og 6, at vi var nødt til at afbryde forsyningen, da vi skulle ind på selve kronrøret, fortæller Jan Diget.

Men driftschefen lægger ikke skjul på, at han havde sommerfugle i maven.

- Det var jo lige før varmesæsonen begyndte, så det stod og faldt med, at alt det nye virkede fra starten.

Mere Grundfos i Skagen
De to NKG-pumper var de første store Grundfos-løsninger på varmeværket, hvor den danske producent indtil da kun har været repræsenteret med mindre pumper. Siden sensommeren er også den omtalte sommer-bypumpe blevet udskiftet med en Grundfos-model, der gør det muligt at øge vandmængden, så fremløbstemperaturen kan sænkes.

Også pumpen, der ’skubber’ vand ind til opvarmning hos Fiskernes Fiskeindustri, er blevet udskiftet til en større Grundfos-version.

- Vi aftager efterhånden større og større mængder overskudsvarme fra virksomheden, så den gamle var ved at være for lille, fortæller Jan Diget.

Samarbejdet med FF, som Fiskernes Fiskeindustri kaldes i daglig tale, er optimal, for fiskeindustrien har netop højsæson om vinteren. Det betyder, at Skagen Varmeværk kan aflaste sit driftssystem i spidsbelastningsperioden med varme, der ellers blot ville være gået til spilde. I øjeblikket dækker restvarmen fra Fiskernes Fiskeindustri 20-25 % af fjernvarmen til byens ca. 2.500 husstande.

Stod det til Jan Diget, skulle en del af varmeforsyningen i Skagen også dækkes med hjælp fra vindkraft, som skulle drive en varmepumpe med byens renseanlæg som varmekilde. Herfra ledes i dag 250-1.000 m3 18° varmt vand direkte ud på stranden.

Men der er sagt stop for nye vindmøller i Skagens natur, så Jan Diget må vente på, at en af byens eksisterende vindmøller måske kan blive en del af projektet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096