23948sdkhjf

Vestforbrænding vinder pris for flyveaske-projekt

Dansk Affaldsforening har på sit årsmøde uddelt foreningens verdensmålspris. 

I år går den til Vestforbrænding for projektet og anlægget HaloSep, der omdanner miljøfarlig flyveaske til genanvendlige materialer.

- Jeg er rigtig stolt. Ikke mindst fordi HaloSep som projekt - og nu som anlæg - rammer hele syv af verdensmålene, men også fordi det er lykkedes at demonstrere, at vi som offentlig virksomhed samarbejder godt og tæt med private og kommercielle aktører, når det handler om at nå klimamålene, siger direktør hos Vestforbrænding Steen Neuchs Vedel.

De syv verdensmål, som HaloSep rummer, er: Bæredygtig energi, Industriel innovation og infrastruktur, Bæredygtige byer og lokalsamfund, Ansvarligt forbrug og produktion, Klimaindsats, Livet på land og Partnerskaber for handling.

13.000 tons flyveaske

HaloSep er en proces, hvor 13.000 tons miljøfarlig flyveaske fra affaldsforbrændingen, som tidligere kun har kunnet deponeres i eksempelvis norsk fjeld eller nedlagt mine i Tyskland, nu kan omdannes til genanvendelige materialer som zink og andre metaller, salt og materialer, som kan indgå i bygnigsbeton og vejbyggerier.

Det endelige restprodukt er ikke miljøfarligt og kan deponeres som andet affald.
 
-Anlægget, der er opført på Vestforbrænding i Glostrup er inde i sin endelige testperiode, som slutter i april. Men vi kan se, at processerne kører, som de skal. Vi kan også se, at vi får en række miljø- og klimafordele blandt andet ved lokal håndtering af flyveasken, reduceret transport og CO2-udledning. Endelig kan vi se en række økonomiske fordele og potentialer. Så mon ikke jeg godt kan tillade mig at bruge et ”win-win” her?”, siger Steen Neuchs Vedel.

Det er Stena, som bærer HaloSep videre til eksport, og forhåndsinteressen viser, at der er brug for løsning af problemer med miljøfarlig flyveaske i andre lande med forbrændingsanlæg. 

Vigtige læringer

HaloSep har under projektering, opbygning og test af anlægget givet Vestforbrænding nogle vigtige læringer.

-Vestforbrænding har i mange år arbejdet tæt sammen med private aktører med kommercielle interesser. Det er vores helt klare forventning, at disse samarbejder vil blive intensiveret yderligere i årene fremover og i takt med behovene for udvikling og innovative løsninger til klima og miljø, genanvendelse og grøn energi. Med opbygning af HaloSep og samarbejdet med Stena har vi lært, at vores viden og erfaringer er eftertragtede, ligesom vi har lært at hente indsigt i processer og arbejdsmetoder i de private virksomheder, siger Steen Neuchs Vedel og fortsætter:

- Set i det helt store perspektiv har vi også lært, at selvom Vestforbrænding ikke er det største anlæg i verden, så har vi noget at tilbyde den store verden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094