Ørsted-topchef: Frasalg er vigtigt for at sikre vækst
Det var ikke det første store salg og slet ikke det sidste, da danske Ørsted mandag offentliggjorde salget Hornsea 2, der er under opførelse, for tre milliarder pund.
Køber er AXA IM Alts og Crédit Agricole Assurances, der hver kommer til at eje 25 procent. Resten beholder Ørsted selv.
For Ørsted, der har en ambitiøs 2030-plan, handler det om hele tiden at frigøre kapital, så selskabet kan sætte gang i nye projekter.
- Det har været og er en vigtig del af vores kapitalplanlægning og kapitalstruktur, at vi laver de her farmdowns og genanvender kapital for at sætte skub i vores vækst. Så det er klart indbygget i vores ambition om at nå 30 gigawatt havvind og 50 gigawatt på tværs af havvind, onshore og power-to-x i 2030, siger Martin Neubert, kommerciel direktør og viceadministerende direktør hos Ørsted, til Børsen.
I løbet af det sidste årti har Ørsted installeret kapacitet på i alt 12 GW vedvarende energi.
Fremadrettet forventes den globale udbygning af vedvarende energi at accelerere væsentligt og det forventes, at den globalt installerede kapacitet af vedvarende energi vil være næsten tredoblet i 2030. Havvind forventes at vokse med en faktor 7 og vedvarende energi på land med en faktor 2,5-3.
På Ørsteds kapitalmarkedsdag sidste år fremlagde selskabet en plan om at investere i omegnen af 350 milliarder i grøn energi fra 2020 til 2027.
Om Hornsea 2:
- Hornsea 2 ligger i Hornsea-området 89 km ud for kysten ved engelske Yorkshire – et af verdens største udviklingsområder inden for havvind på 462 km². Hornsea 2 har en kapacitet på 1,3 GW og vil, når den står færdig, kunne producere nok grøn strøm til årligt at forsyne over 1,3 millioner britiske husstande med strøm.