23948sdkhjf

Vender på en tallerken: Dropper salg af Energi Viborgs el-aktiviteter

Et enigt byråd vedtog onsdag aften at stoppe salget af Energi Viborgs el-aktiviteter. Det betyder at hele molevitten forbliver på lokale hænder.

Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

Elnet Midt og Energi Viborg Strøm har ellers været udbudt til salg i et helt år. I første omgang var det et borgerligt flertal, der ville sælge ud, og bruge de godt 180 millioner kroner, salget ville indbringe, til at fremme grøn omstilling. 

Nu har Venstre og Konservative sluttet sig til Socialdemokratiet, der hele tiden har kæmpet for at fastholde elnettet på lokale hænder. 

Det glæder socialdemokratiets gruppeformand, Mads Panny som ser store fordele i at fastholde el-aktiviteterne på egne hænder. 

- Var elnettet blevet solgt, er jeg sikker på, at det aldrig ville komme tilbage til en demokratisk lokal styring igen. Når først infrastruktur og monopoler som elnettet er solgt, kommer de nærmest aldrig tilbage på fællesskabets hænder. Derimod er det helt uforudsigeligt hvilke kræfter der fremover kunne købe elnettet, siger Mads Panny, der samtidig kan glæde sig over at man ved at droppe salget også fastholder en del lokale arbejdspladser. 

Lokalt ejet forsyningsselskab

En af årsagerne til kovendingen er blandt andet at situationen har ændret sig markant siden byrådet for to år siden havde de første indledende dialoger angående et salg af Energi Viborgs el-aktiviteter. 

- Energipriserne er eksploderet siden, og krigen i Ukraine har fremskyndet ønsket om at blive uafhængig af naturgas. Derfor er denne omstilling nu vigtigere end nogensinde for Viborg Kommune, som har en forholdsmæssig stor andel af husstande og virksomheder der er afhængige af naturgas - og her spiller Energi Viborg en rolle. For at kunne prioritere hvilke opgaver der er vigtigst, er det en fordel med et tæt samarbejde mellem kommune og forsyningsselskab, og her vurderer vi at fordelene med et lokalt ejet forsyningsselskab giver os bedre mulighed for at handle hurtigt, fremgår det af en pressemeddelelse udsendt af Venstre, Socialdemokratiet og Konservative.

Det økonomiske aspekt har også haft betydning for beslutningen i byrådet. 

Indtægterne fra salget– der er vurderet til at ligge i omegnen af 180 millioner kroner - vil grundet anlægsloftet ikke kunne bruges på investeringer. Derfor ville pengene blot ryge ind på kommunekontoen – uden at kunne gavne den grønne omstilling, skriver Viborg Stifts Folkeblad. 

Medarbejderne i Energi Viborg og de virksomheder, der har budt på el-aktiviteterne, har fået besked om udviklingen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107