23948sdkhjf

Nyt kodesystem skal sikre næste generation af vand- og spildevandsnettet

Der ligger rundt regnet 109.000 kilometer vand- og spildevandsrør i Danmark. Heraf er store dele af ledningsnettet nedlagt i 1960’erne og står overfor udskiftning eller renovering inden for ganske få år, hvis ikke rørene allerede er begyndt at briste.

Registreringen og sporbarheden på de ældste rør er dog ofte utilstrækkelig, og det har derfor været meget svært, hvis ikke umuligt, at identificere et problems fulde omfang, når gamle rør sprænger på grund af alderdom eller produktionsfejl.

Det har folkene ved Herning Vand oplevet lidt for mange gange og har derfor taget initiativ til en ny løsning, som i samarbejde med DANVA, branchekataloget, rørproducenten Uponor Infra og andre danske producenter skal skabe bedre sporbarhed for forsyningerne og mere sikkerhed for forbrugerne, når der lægges rør nu og for fremtiden

Vi famlede i blinde

Løsningen er at trykke en såkaldt datamatrix, en QR-kodelignende grafik, på alle nye rør som lægges i jorden. Koden er koblet op på branchekataloget og indeholder som minimum oplysninger om EAN-nummer, batchnummer og produktionstidspunkt. Ved at scanne koden og gemme dets informationer, kan forsyningsselskaberne få et lynhurtigt overblik over, hvor tilsvarende rør befinder sig og kan på den måde planlægge eventuelle udskiftninger af rørene inden skaden sker.

– Når en del af vores ledningsnet er sprunget, har vi ofte famlet i blinde, fordi vi ikke med sikkerhed har vidst præcist, hvor de problematiske ledninger var og hvor mange, der har været tale om, siger teamleder for GIS-afdelingen i Herning Vand, Didde Stenholt. Hun tilføjer:

– Med det nye system på plads behøver vi ikke længere foretage en hel række udgravninger for at opnå de samme oplysninger, som nemt tilgås gennem koderne. Vi snakker mange dages arbejde sparet og derved også større sikkerhed og markant mindre downtime for brugerne af ledningsnettet.

Foreslår flere krav i udbudsmateriale

Hos Uponor Infra, der har leveret vand- og spildevandsrør til det danske marked i over 60 år, hilser man det nye initiativ med koderne velkommen. Producenten slår samtidigt et slag for, at danske vandværker og forsyninger skal stille endnu større krav i udbudsmaterialerne nu og for fremtiden.

– Påtrykningen af koderne har krævet en mindre omstilling af vores produktion. Men det er en lille pris at betale for at skabe overblik for forsyningerne og mere tryghed for forbrugerne. Herning Vand og adskillige andre aktører har allerede tilkendegivet, at koderne bliver et fast krav i deres udbudsmateriale fremover, og det kan vi kun støtte op om, siger produktchef hos Uponor Infra, Karsten Højlund og uddyber:

– Kunden har altid ret, og ved at tilføje flere krav til for eksempel sporbarhed, materialevalg, produktionsmetoder, transporttid og bæredygtighed kan branchen for alvor trække udviklingen i den rigtige retning og være med til at sikre, at vi som producenter konstant arbejder på at forbedre vores produkter og yde den bedste service, vi overhovedet kan. Det giver tryghed for alle involverede.

De første nye rør med påtrykte datamatrixkoder er allerede lagt i jorden i testprojektet hos Herning Vand.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094