Tag spildevandsbranchen med på PtX-eventyr
Man skal ikke kigge særligt længe i krystalkuglen for at se, at power to x bliver et af fremtidens helt store svar på klodens klimaudfordringer. Forestil dig, at vi i 2030 både kommer til at skåle på flotte resultater af power to x-initiativer og på et forbilledligt samarbejde på tværs af sektorer og faggrænser.
Den opmærksomme læser har nok allerede regnet den ud; Min motivation for at skrive denne klumme er, at jeg – i øvrigt ligesom rigtig mange andre – har set lyset i power to x i forhold til at nå Folketingets ambitiøse mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030.
Som direktør for Danmarks største spildevandsvirksomhed føles det mig nærmest magtpåliggende at række ud til jer i energibranchen med budskabet om, at spildevandsbranchen, som i forvejen understøtter den grønne omstilling, bør tænkes ind i de mange power to x-initiativer, som utvivlsomt vil blive iværksat i de kommende år i forlængelse af den strategi for power to x, som Folketinget for nylig har offentliggjort.
En sand symbiose
De store power to x-anlæg bruger vand til hydrolyse – rigtig meget vand. Det er dyrt, og når vi nu er ved klimadebatten, så er det jo selvsagt klimabelastende. Og det er her, spildevandsbranchen kommer ind i billedet. Vi kan nemlig via rørledninger levere mange millioner kubikmeter renset spildevand til processen. Faktisk rensede BIOFOS i 2021 hele 115 mio. m³ spildevand for hovedstadsområdets 1,2 mio. indbyggere.
I forbindelse med renseprocessen producerer renseanlæggene også store mængder kuldioxid, som jo er en belastende drivhusgas. Forestil dig, at vi sendte den kuldioxid til power to x-anlæggene og omdannede den til noget positivt såsom metan eller e-benzin.
Elektrolysen af vand producerer store mængder ilt, som kan anvendes direkte i den biologiske rensning af spildevand. Der ligger altså også et potentiale i at føre strømme fra power-to-x til renseanlæg. Power to x giver også en stor mængde varme, som kan anvendes på renseanlæg til opvarmning af slam - gen en strøm, der kan indgå i en stærk symbiose mellem power to x og spildevand.
Lad os bruge de ressourcer, vi allerede har, og lad os bevise, at power to x sågar kan række ud over klimamålsætningen.
Vi gjorde det under COVID 19-pandemien
Man skal være blåøjet for ikke at kunne se, at krystalkuglen kun spår rigtigt, hvis rammer, lovgivning og finansiering følger med, men lad os ikke bremse af de benspænd allerede nu. Power to x-eventyret er dårligt nok begyndt, og det er først nu, fundamentet for det hele skal bygges.
Der er ikke meget godt at sige om COVID 19-pandemien, men dog gav den anledning til, at vi demonstrerede, at når vi samarbejder på tværs af sektorer og faggrænser, når vi langt. Lad os gøre det igen – gå sammen om at dulme klimaudfordringerne, som vist ikke overdrevet sagt er klodens fjende nummer 1, og lad os gå sammen om at påvirke rammerne.
Faktisk er vi allerede i gang. I det såkaldte C4-klyngesamarbejde mellem ni virksomheder i hovedstadsområdet har vi fokus på at fange og lagre CO2,hvor vi ser et potentiale for at reducere CO2-udledningen med tre millioner tons årligt.
Den absolut sidste spalteplads vil jeg bruge til at byde alle i energibranchen, som har lyst til at starte power to x-eventyret sammen med spildevandsbranchen, på en kop kaffe og en snak om de mange gevinster.
Artiklen er en del af temaet Debat.