23948sdkhjf

Materialepriser får Stiesdal og Andel til at droppe stenlager

Det skulle have været så godt... Stiesdal Storage Technologies og Andels stenlager-projekt.

Men nu ser det ud til at parterne har droppet projektet, nærmest inden det er blevet til noget konkret. 

- Opførelsen af anlægget er sat på pause indtil videre til udgangen af året, men det vil reelt afhænge af, hvornår leverancesituationen bliver normaliseret, oplyser Stiesdal Storage Technologies til Energy Supply. 

En af årsagerne er de meget høje materialepriser. Parterne vil løbende vurdere hvornår projektet kan starte op igen, men forventer ikke at det bliver i år. 

Demonstrationslager i Rødby

Sidste år udpegede parterne en placering for projektet, der går under navnet Gridscale. Valget var faldet på Rødby, som var en oplagt placering lød det fra begge parter. 

- Vi har lagt vægt på, at lageret opføres og testes, hvor vores ejere, andelshaverne, bor. Desuden skal det være et sted, hvor vi allerede nu kan se de muligheder og udfordringer, som kommer med elektrificeringen af samfundet og de stadigt stigende mængder vedvarende energi fra for eksempel vindmøller. Og så skal der være plads til at udvide lageret og til eventuelt også at teste og udvikle nye lagermetoder. Ud fra de kriterier er Lolland perfekt, sagde Jesper Hjulmand, administrerende direktør hos Andel dengang. 

GridScale-lageret ved Rødby skulle have været et demonstrationslager, som skulle benyttes mindst 10-15 år efter opførelsen. I september sidste år meldte parterne ud at opførelsen af lageret ville starte når de nødvendige byggetilladelser var på plads. Dengang var forventningerne at lageret ville være klar til at tage imod energi fra sol og vind i efteråret 2022.

Nu har parterne altså droppe projektet - i hvert tilfælde foreløbigt.

Havde håbet på kommerciel løsning

Henrik Stiesdal har arbejdet med energilagring siden 2010 og havde håbet på at han med Gridscale kunne levere en kommerciel løsning.

- Den eneste, rigtig store udfordring for en 100% grøn elforsyning er, at vi ikke kan gemme strømmen fra de tidspunkter, hvor vinden blæser og solen skinner, til senere brug. Produktion og forbrug er simpelthen ikke i balance. Der er endnu ikke kommercielle løsninger på dette problem, men det håber vi at levere med vores GridScale-energilagringssystem, har Henrik Stiesdal tidligere udtalt.

Elektricitet fra varme sten

Potentialet i energilagring i sten er dokumenteret i to danske innovationsprojekter gennemført på DTU Risø af henholdsvis Andel og Stiesdal Storage Technologies.

I begge projekter bliver elektricitet lagret som varme i sten – og den varme kan benyttes til at producere elektricitet, når der er behov.

Projekterne bekræftede, at sten kan holde til gentagne opvarmninger, at det er muligt at få energien ud af lageret igen ved en konstant temperatur, og at et storskalalager kan bidrage til at løse udfordringer i elsystemet. Dermed blev vidensniveauet for storskalalagre løftet fra en ide til noget, der er realistisk og teknisk muligt.

Kilde: Andel

Has Henrik Stiesdal nailed yet another market disruptor?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078