23948sdkhjf

Tænketank: Brug for 44.500 faglærte og ufaglærte til grønne job

Der skal bruges en mindre hær af medarbejdere til at bygge vindmøller, opsætte ladestandere og udskifte oliefyr, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling

Der skal bruges vind, sol og råstoffer for at lykkes med den grønne omstilling, men en af de allervigtigste ressourcer er hænder – masser af hænder.

- Hvis vi ikke har den tilstrækkelige arbejdskraft, så bliver det en hindring for den grønne omstilling, og så bliver det svært at komme i mål, lyder det fra Sara Petrycer Hansen, der er seniorkonsulent i klimatænketanken Concito.

En ny analyse fra Concito viser, at der frem mod 2030 skal bruges omkring 44.500 medarbejdere for at nå Danmarks mål om at udlede 70 procent mindre CO2 i 2030 sammenlignet med 1990, skriver Fagbladet 3F.

Det er markant flere, end man tidligere har regnet sig frem til, og en stor del af den grønne arbejdsstyrke vil være faglærte og ufaglærte.

- Der er behov for omkring 16.500 ufaglærte og 28.000 faglærte, men de er i forvejen meget efterspurgte, fordi vi har mangel på arbejdskraft, og det er en kæmpe udfordring, som vi skal have løst, siger Sara Petrycer Hansen.

Også Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) og brancheforeningen Green Power Denmark når i nye beregninger frem til samme konklusion:

Der skal bruges en mindre hær af især faglærte og ufaglærte, og manglen på arbejdskraft truer med at afspore planerne om en grøn omstilling af det danske samfund.

Ifølge Green Power Denmark er der brug for 45.000 fuldtidsansatte frem mod 2030, mens Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i beregninger foretaget for Dansk Metal når frem til, at der skal bruges 26.600 medarbejdere i hvert af årene frem til 2050.

De mange tusinder industriarbejdere, håndværkere og andre faggrupper skal blandt andet bygge vindmøller, opsætte ladestandere til elbiler, energirenovere bygninger, sortere affald og udskifte olie- og gasfyr, som erstattes med varmepumper og fjernvarme.

Investeringer for et enormt milliardbeløb. Og hertil kommer investeringer i medarbejderne.

- Det kræver blandt andet tekniske og digitale kompetencer og evnen til at arbejde tværfagligt, og det kræver massiv investering i efteruddannelse og opkvalificering, så medarbejderne har de kvalifikationer, som arbejdsgiverne efterspørger, siger Sara Petrycer Hansen.

En rapport fra Industriens Uddannelser, som Cowi står bag, viser, at der alene i industrien er brug for 14.500 flere faglærte og ufaglærte om året frem til 2030 for at nå i mål med 70 procents reduktionen.

Pia Maul Andersen, næstformand i 3F Industri, peger på, at industrien spiller en afgørende rolle, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Og det kræver omfattende opkvalificering:

- Det gælder hele paletten: Flere unge skal ind på erhvervsuddannelser, flere ufaglærte skal blive faglærte, virksomhederne skal tænke mere systematisk på kompetenceudvikling, og AMU-uddannelserne skal styrkes, siger hun.

Cowi-rapporten peger på, at det blandt faglærte især er smede, mekanikere og industriteknikere, der kommer til at mangle. Og når det kommer til ufaglærte, kan man ifølge Pia Maul Andersen "ikke bare tage folk ind fra gaden":

- Vi har brug for personer med tekniske kompetencer og relevant specialviden, som er opnået enten fra lignende jobs eller målrettet efteruddannelse, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094