23948sdkhjf

Andel investerer millioner i slam, gylle, biokoks og fjernvarme

Et nyt anlæg, der kan omforme slam fra husholdninger og gylle fra landbruget til biokoks, fjernvarme og grøn gas, vil i denne uge blive sat i drift hos Fårevejle Rensningsanlæg.

Der er tale om en nyudviklet teknologi fra selskabet AquaGreen, hvor klima- og miljøbelastende stoffer i slam omdannes til en miljøvenlig ressource.

Det sker ved at fjerne klimagasser, mikroplast, medicinrester, tjærestoffer og flere andre belastende stoffer. Dermed kan restproduktet så anvendes som gødning og opvarmning af boliger.

Anlægget i Fårevejle skal håndtere spildevandsslam fra hele Odsherred Kommunes cirka 50.000 husstande, og der er aftaler med flere andre danske rensningsanlæg og stor interesse fra udlandet.

Andel stiller kapital til rådighed

Energikoncernen Andel investerer sammen med Sparekassen Sjælland-Fyn 8,75 mio. kr. i AquaGreen via det fælles investeringsselskab Impagt Invest Sjælland.

- I Impagt Invest Sjælland arbejder vi for at gøre sunde og bæredygtige virksomheder større og stærkere. Derfor stiller vi nu kapital til rådighed for AquaGreen, som har udviklet en teknologi, der kan hjælpe Danmark med at indfri de nationale klimamål og reducere CO2-udledningen. Sammen kan vi gøre en indsats for klimaet og den grønne omstilling, for selskabet er i en positiv udvikling med stærkt fokus på bæredygtige løsninger. Det vil vi i Impagt Invest Sjælland gerne bakke op om, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i Andel.

Biokoks

  • AquaGreens teknologi er bygget op omkring en integreret damptørrer og en pyrolyseovn.
  •  Spildevandsslam damptørres, så vandet fordamper, og den resterende biomasse pyrolyseres efterfølgende i ovn ved 650 grader under iltfri forhold. Her forkuller biomassen til biokoks, hvor mængden af uønskede miljøskadelige stoffer er reduceret markant. 
  • I processen bevares næringsstoffer og mineraler, som eksempelvis fosfor, som både planter, dyr og mennesker er afhængige af. 
  • Samtidig er processen med til markant at reducere CO2-udledningen. Dels ved at slam ikke længere rådner og frigiver klimaskadelige gasser og dels ved, at CO2 bindes i biokoksen.
  • Processen er selvforsynende og cirkulær, da der under pyrolysen afgives gasser, som driver damptørringen. Overskydende damp kondenseres til varme, som blandt andet kan bruges i fjernvarmenettet.

Kilde: Andel/AquaGreen

Potentiale inden for landbruget

Administrerende direktør hos AquaGreen Henning Schmidt-Petersen fortæller, at den nye teknologi nu er blevet testet og har leveret positive resultater, og at AquaGreen er klar med en ambitiøs vækststrategi.

Markedet bliver ved med at vokse, konstaterer Henning Schmidt-Petersen, og det er ikke begrænset til forsyningsselskaberne i ind- og udland.

- Der er et meget stort potentiale inden for specielt landbrug, hvor der er behov for at reducere drivhusgasemissionerne og benytte landbrugets restprodukter til at producere bæredygtig energi i form af fjernvarme og grøn gas. Her ser vi et meget stort potentiale i et fremtidigt samarbejde med Impagt Invest Sjælland, siger Henning Schmidt-Petersen.

AquaGreen

  • AquaGreen er grundlagt i 2014, fik sin første kapitaltilførsel i foråret 2021 og er i løbet af de seneste to år vokset fra 5 til 30 fuldtidsansatte. 
  • I samarbejde med DTU har AquaGreen udviklet og patenteret en klima-, miljø- og omkostningseffektiv løsning, der reducerer CO₂-emissioner og eliminerer miljøfremmede stoffer, samtidig med at fosforen fra vores bioaffald kommer tilbage til landbrugsjorden.

AquaGreen

Se nøgletal for:
Læs mere om: andel Aquagreen biokoks
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.562