23948sdkhjf

Viby El-værk bliver hvid på toppen

Viby El-værk maler sit sorte tag hvidt – det kan nemlig være med til at bremse den globale opvarmning.
Når solen står højt på himlen og skinner det bedste den kan, så er der behov for ekstra køling i kontorhuset på Skanderborgvej, hvor Viby El-værk og Lokalenergi har til huse. Det skyldes blandt andet det sorte tag, der optager varme fra solen.

Den amerikanske energiminister Steven Chu har tidligere anbefalet, at male verdens tage hvide, som led i at bremse den globale opvarmning. Nu har Viby El-værk sat sig for at efterprøve anbefalingen. Derfor bliver det flade sorte tag deres bygning nu malet hvidt. Det betyder, at en meget stor del af solens stråler fremover, bliver reflekteret tilbage i stedet for at opvarme tag og kontorlokale øverst i bygningen.

- En solskinsdag opvarmer det sorte tag, så tagpappet næsten bliver flydende og meget varmt. Det giver nogle udfordringer, når vi skal på taget og gå for f.eks. at tjekke ventilationsanlæg. Det varme tag giver desuden et øget behov for køling og dermed en ekstra udgift på elregningen, fortæller Kim Raun, installatør hos Viby El-værk og han fortsætter:

- Der er en mærkbar forskel i temperaturen på taget. Når du lægger hånden på det sorte og efterfølgende på det nymalede hvide område, kan du tydelig mærke forskel i temperaturen. Ved hjælp af termograferingskamera kan vi se en temperaturforskel på 25 grader. Fra 50 til 25 grader på det nymalede hvide tag.

Glade energikonsulenter
Hos Lokalenergis konsulenter, som har kontorlokalet på 3. etage glæder de sig over endnu en måde at reducere energiforbruget på. De arbejder nemlig til daglig med at optimere energien på virksomheder i hele landet.

- Vi har ikke tidligere inddraget den hvide maling i vores rådgivning, men lever det op til forventningerne er der ingen tvivl om, at vi vil tage det med, hvor det er relevant, siger Erik Gudbjerg, direktør hos Lokalenergi.

- Det er ikke almindelig hvid maling vi bruger, men et specialprodukt, som indeholder de specielle isolerende keramiske elementer. En teknologi, som også bruges i rumfartsindustrien til at skabe varmefaste og isolerende belægninger på rumfartøjer, fortæller Kim Raun.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109