23948sdkhjf

Ny testmetode: Møllevinger skal kunne godkendes hurtigere

R&D Test Systems og en gruppe projektpartnere bestående af bl.a. DTU Vind vil med en ny testmetode forbedre kvaliteten af vingetest med hurtigere, mere realistiske og mere effektive udmattelsestests.

Alle vindmøllevinger skal igennem en række af forskellige tests inden, at de kan blive godkendt til produktion og monteres på vindmøllen. Det er denne testperiode, som det nye EUDP-finansierede projekt, Blatigue-2, vil afkorte drastisk, så vingerne hurtigere kan blive godkendt til produktion.

- Visionen med projektet er at skabe en hurtig, smart måde at teste på. Vi kommer til at udvikle de værktøjer og den software som industrien har brug for. Når vingerne bliver testet bedre, kommer der færre skader på dem, de bliver mere driftssikre og det vil igen øge vindenergiens konkurrencedygtighed, siger projektleder Kim Branner fra DTU Vind.

Se video om Blatigue-2-projektet:

Kim Branner - introduction to BLATIGUE-2

Producenterne kan nøjes med ét testsystem

Blatigue-2-projektet er fortsættelsen af det EUDP-finansierede projekt Blatigue. Her blev der udviklet et flerakset testsystem til vingeudmattelse i fuld skala, kaldet Dual Axis Exciter.

Med en Dual Axis Exciter kan vingeproducenterne teste deres vinger ved hjælp af kun ét testsystem, hvilket sparer på både test- og omstillingstiden, når der skiftes mellem testopsætninger.

Selvom Blatigue-projektet har ført til nye muligheder for udmattelsestests, har det også klarlagt andre teknologiske udfordringer og muligheder. Blatigue-2 projektet udvikler f.eks. en ny testsimuleringssoftware, som skal muliggøre at opnå det fulde potentiale af de allerede kendte teknologier.

- Dette projekt vil transformere state-of-art teknologi og gøre det muligt for vindmølleproducenter at forbedre deres vingedesign hurtigere, billigere og mere effektivt, siger Rasmus Buch Andersen, Technical Product Manager hos R&D Test Systems.

Projektets partnere

  • Projektets partnere er: DTU Wind and Energy Systems, R&D Test Systems, LM WIND POWER A/S, BLADE TEST CENTRE A/S, Juel+Krøyer A/S, Hottinger Brüel & Kjær A/S, Zebicon A/S, Siemens Industry Software NV, DET NORSKE VERITAS. DANMARK A/S, Olsen Wings A/S og Ørsted Wind Power A/S.

Kortere testtid

Det forventes, at man med den nye testmetode vil kunne reducere antallet af ikke-planlagte reparationer af vingerne med mindst 10 procent, hvilket er afgørende for at sikre en stabil drift af vindmøllen.

Kombinationen af vingetestbænken og softwaresystemet gør samtidig arbejdet med at udføre vingetest langt mindre komplekst og giver en betydelig kortere testtid.

Projektet forventes afsluttet i 2025, men projektpartnerne er optimistiske med hensyn til at præsentere de første resultater fra projektet inden udgangen af 2022.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095