23948sdkhjf

Minister om udskudt gasfelt: Ikke optimalt under russisk krig

Usikkerhed om russisk gas gør det til en høj prioritet for regeringen at få åbnet Tyra-feltet hurtigst muligt

Klimaminister Dan Jørgensen (S) er ærgerlig over, at udvindingen af gas fra Tyra-feltet i Nordsøen bliver udskudt.

På grund af Ruslands krig i Ukraine er der usikkerhed om den russiske gas til Europa. Derfor har der været store forventninger til Tyra-feltet, som først kan genåbne et halvt år senere end oprindeligt tænkt.

- Det er ikke en optimal situation, at Tyra bliver forsinket. Men forsinkelsen påvirker ikke den kommende vinters forsyningssikkerhed, da forsinkelsen er fra sommeren 2023 til vinteren 2023/2024, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Hidtil har forventningen været, at Tyra-feltet kunne genåbne i juni næste år.

Årsagen til forsinkelsen er, at covid-19 har gjort det sværere at skaffe mandskab og materialer til værftet i Indonesien, hvor en del af feltets platform er ved at blive gjort færdig.

Den når ikke at blive helt klar, inden den i september sejles til Nordsøen. I stedet gøres arbejdet færdig, når den er installeret i Tyra-feltet. Samlet forsinker det projektet.

Klimaministeren er dog fortrøstningsfuld.

- Danmark har heldigvis flere forsyningsmuligheder for gas til både Danmark og Sverige, herunder biogas. Regeringen har løbende over for TotalEnergies understreget vigtigheden af at have Tyra færdig til tiden, særligt siden Ruslands invasion af Ukraine, siger han.

De otte gamle platforme blev pillet ned, fordi havbunden under feltet var sunket som følge af udvindingen. Nogle af benene skulle forlænges, og der skal opføres helt nye proces- og beboelsesplatforme.

Tyra II forventes at kunne producere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, når det er færdigt.

Danmarks gasforbrug var i 2021 på 2,15 milliarder kubikmeter gas. Det svarer til 0,4 procent af EU's samlede gasforbrug.

Forsinkelsen forværrer ikke kun forsyningen i Danmark, men også i Europa, da gassen handles på et frit marked.

Da Rusland har reduceret mængden af gas til Europa, vil gas fra Tyra-feltet komme det pressede europæiske marked til gode.

Når Tyra ikke er i brug, er Danmark nødt til at importere gas svarende til 75 procent af det årlige forbrug.

Når feltet kører igen, bliver Danmark nettoeksportør af gas.

Rusland leverer mindre mængder billig gas til Europa end tidligere. Grundet krigen ønsker Europa at mindske sin afhængighed af russisk gas og søge andre energikilder.

Situationen presser landene i Europa. Spanien har eksempelvis indført lovgivning om, at der hverken må skrues for meget op eller ned for varmen i bygninger frem til november 2023.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096