23948sdkhjf

Danske kommuner kan spare op til 30 % på energiforbruget

Det er muligt at spare op til 30 % af det kommunale energiforbrug på kun tre år, viser projekt i Halsnæs Kommune. Resultatet rummer stort potentiale for alle danske kommuner.
Da Halsnæs Kommune i efteråret 2009 indgik Danmarks største ESCO-projekt med YIT A/S garanterede YIT, at kommunen ville spare ca. 30 % på varmforbruget og 28,5 % på el-forbruget i de kommunale bygninger, set i forhold til bygningernes forbrug i 2008. Projektets entreprisefase nærmer sig nu sin afslutning, og målene skal stå deres prøve.

- I forbindelse med ESCO var målet, at Halsnæs Kommune dels skulle spare på energien, dels skulle vi sikre, at fremtidens energi i højere grad kommer fra vedvarende energikilder, siger Henrik Zederkof, afdelingsleder fra YIT A/S, og tilføjer:

- Derfor har vi i samråd med kommunen etableret solcelleanlæg, solfangere og jordvarmeanlæg. Tilsammen skal disse anlæg sikre, at minimum 15 %af de fremtidige besparelser kommer fra vedvarende energikilder.

Effektiv besparelse
Alle danske kommuner skal spare penge, og mange steder har man rettet øjnene mod en af de tungeste udgiftsposter: Energiforbruget. Flere kommuner er i gang med de såkaldte ESCO-projekter, der, som projektet i Halsnæs viser, kan spare kommunen for op til 30 % af energiforbruget på bare tre år.

- Vi har indledt en massiv energibesparende indsats i Halsnæs Kommune. I 2008 indgik vi en Klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening og en Kurveknækkeraftale med Elsparefonden, der samlet betyder, at vi frem over vil reducere energiforbruget betragteligt. Målet for 2017 er en besparelse på i alt 32 procent. Og det mål er vi nu godt i gang med at nå. Ikke mindst i kraft af ESCO-aftalen med YIT i 2009, hvor vi har investeret godt 91 mio. kr. i energirenovering i alle kommunens ejendomme samt vedvarende energitiltag på blandt andet rådhuset, skoler, daginstitutioner og plejecentre. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med YIT i processen omkring Halsnæs Kommunes største klimaprojekt nogensinde, hvor også lokale håndværksvirksomheder har medvirket og er blevet fagligt opkvalificerede, siger borgmester Helge Friis, Halsnæs Kommune.

ESCO-projektet overgår som nævnt nu til driftsfasen, og det markeres ved en event, hvor ESCO-projektets Fyrtårnsprojekt officielt indvies.

Det sker ved Frederiksværk svømmehal den 23. august. På stedet er der opsat 450 m2 solceller, et jordanlæg med 240 m2 solfangere og midt i solcelleanlægget står en syv meter høj mini-vindmølle – og er dermed det synlige tegn på, at Halsnæs Kommune er en af Danmarks mest fremsynede, når det angår klimaansvarlighed, skriver YIT og Halsnæs Kommune i en pressemeddelelse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078