23948sdkhjf

Overskudsvarme fra PtX-anlæg skal lune i havneby

European Energy står i første halvdel af 2023 klar med Esbjergs første PtX-anlæg. Anlægget skal producere grøn brint til skibe, der lægger til i Esbjerg havn, samt til industrikunder i Danmark.

Din Forsyning har indgået aftale med European Energy om at aftage overskudsvarmen fra produktionen. Denne overskudsvarme kan opvarme, hvad der svarer til 200 gennemsnitshusstande i opstartsfasen.

- Vi er rigtig glade for denne aftale, vi har indgået med European Energy. Jo mere overskudsvarme, vi kan benytte i vores fjernvarmesystem fremfor at producere det selv, jo bedre. Når vi kan bruge ressourcer, der er til overs hos andre, i stedet for producere selv, så er det win-win hele vejen rundt. For klimaet, vores kunder, European Energy og for os selv. Anlægget vil desuden bidrage med vigtig viden om, hvordan vi integrerer og drifter denne type sektorintegration, udtaler Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef i Din Forsyning i en pressemeddelelse.

PtX baseret direkte på lokal grøn strøm

Anlægget er koblet direkte på de store vindmøller i Måde og kører derfor 100 procent på lokal grøn strøm. Det betyder også, at det gør overskudsvarmen, som DIN Forsyning aftager til fjernvarmenettet, endnu mere klimavenlig.

- Anlægget er også et demonstrationsanlæg inden for sektorkobling og vil give værdifuld viden til branchen om, hvordan man i praksis kan lave sektorkobling, når der skal opføres endnu større anlæg, fortæller Rene Alcaraz Frederiksen, Head Project Economics & Optimization, Power-to-X, fra European Energy.

I løbet af få år forventes anlægget at kunne udbygges, og dermed blive i stand til at levere endnu mere brint og overskudsvarme.

Nemt at udnytte varmen

Placeringen af anlægget gør det nemt for Din Forsyning at udnytte fjernvarmen uden, at det kræver store ekstra ressourcer eller investeringer:

- Det kommende PtX-anlæg er placeret således, at det er meget nemt for os at koble overskudsvarmen på vores fjernvarmesystem. Så det kræver ikke, at vi skal bygge en masse ekstra til for at udnytte varmen. Desuden giver overskudsvarmen fra produktionen den rette temperatur til vores fjernvarmevand, så vi skal ikke supplere med ekstra opvarmning, slutter Claus A. Nielsen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093