23948sdkhjf

Welltec tester materialer til CO2-lagring i Nordsøens undergrund

I Esbjerg har den danske virksomhed Welltec netop sat gang i deres eget nyudviklede Test Flow Loop.

Målet er at finde de mest optimale materialer til Project Greensand, der arbejder for at lagre CO2 i Nordsøens undergrund.

En testinstallation på 18 gange 5 meter står klar i en hal og bliver i den kommende tid rammen for en såkaldt korrosionstest, hvor fem forskellige materialer vil blive testet op imod hinanden i et simuleret miljø.

- Vi simulerer miljøet i Nordsøen, og udsætter materialerne for det miljø i en længere periode, så vi finder ud af, hvilke materialer der er bedst egnede til at fungere over tid 1800 meter under Nordsøens havbund, hvor Project Greensand vil lagre CO2, siger Linda Nolting Kristensen, technology innovation lead hos Welltec.

To testfaser

Formålet er at finde de helt rigtige materialer til Project Greensands casing-rør. Casing-røret er det rør, der løber hele vejen ned til reservoiret af sandsten 1800 meter under havbunden, hvor Project Greensand arbejder for at lagre CO2.

Project Greensand

  • Konsortiet består af 23 virksomheder og organisationer, der samarbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark gennem lagring af CO2 under havbunden i Nordsøen. 
  • I december 2021 tildelte EUDP Project Greensand 197 millioner kroner med henblik på netop at udvikle og demonstrere CO2- lagring i Nordsøen. 
  • Projektet er i øjeblikket i pilotfasen - fase 2 - hvor lagringsprocessen udvikles, demonstreres og monitoreres.

Kilde: Project Greensand

For at finde frem til de endelige materialer har Welltec designet to testfaser. I første fase testes fem forskellige materialer. Resultaterne er grundlaget for yderligere kvalifikationstests senere i projektet. Til slut bliver resultaterne afgørende for anbefalingen af, hvilke materialer Project Greensand bør fortsætte med til de afgørende casing-rør.

Welltecs arbejde er endnu et skridt fremad i Project Greensand, hvor der tidligere er sikret tankcontainere, skib og udviklet design til de pumpesystemer, der skal transportere CO2'en ned til reservoiret af sandsten.

Materialer til injektionsbrønde

Sikkerheden taget i betragtning er det altafgørende, at der laves udførlige test af de nye casing-rør, der når helt ned til det kommende CO2-lager 1800 meter under Nordsøens havbund.

- Vi ser frem til at følge testprocessen hos Welltec nøje. De har stor erfaring inden for offshore rør, og vi er sikre på, at de kan løfte opgaven, så vi sammen kan nå i mål. Det er afgørende for os, at vi får udvalgt de helt rigtige materialer til de dedikerede CO2 injektionsbrønde til Project Greensand, så vi i fremtiden kan lagre CO2 sikkert i den danske undergrund, siger Søren Reinhold Poulsen, project director for Project Greensand.

I forbindelse med pilotprojektet for CO2-injektion forventer Project Greensand at teste den første lagring af CO2 i Nordsøens undergrund omkring årsskiftet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125