23948sdkhjf

EU vil sikre 140 milliarder euro til energihjælp

EU-Kommission dropper loft over pris på russisk gas, men vil få energiselskaber i EU til at betale for hjælp.

EU-Kommissionen vil rejse mere end 140 milliarder euro med loft over profit for energiselskaber samt bidrag fra fossile energiselskaber.

Det siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, i sin årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand.

Beløbet svarer til 1041 milliarder kroner, og det udgør den centrale del Kommissionens forsøg på at afhjælpe de høje energipriser. Pengene skal bruges til at hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der har svært ved at betale energiregningen.

- Millioner af borgere og virksomheder er bekymrede for, om de kan få økonomien til at hænge sammen, siger Ursula von der Leyen.

Hun mener, at energiselskaberne har en moralforpligtelse til at medvirke til at hjælpe de europæiske samfund igennem krisen. Derfor vil EU-Kommissionen indføre et loft over profitten for selskaber, der billigt kan producere strøm via eksempelvis sol- eller vindenergi.

- Disse selskaber har overskud, de aldrig har regnet med eller drømt om. I vores økonomi er profitter okay. Men i disse tider er det forkert at modtage ekstraordinære profitter på baggrund af krig og på ryggen af forbrugerne, siger Ursula von der Leyen.

Derfor skal profitterne ifølge von der Leyen "deles og sendt til dem, der har mest brug for dem".

Hos DI og Dansk Erhverv er man dog skeptiske over for forslaget. Det kan skade den grønne omstilling, lyder det fra EU- og International Chef i Dansk Erhverv, Lasse Hamilton Heidemann.

- Kommissionen foreslår en særskat på grøn energi. Det vil jeg gerne advare imod.

- Forslaget vil underminere den grønne omstilling, når incitamentet til investeringer i vindmøller og solceller reduceres, siger Lasse Hamilton Heidemann.

Dansk Erhverv foreslår i stedet øget integration af de europæiske elmarkeder og elnet. Det vil bidrage til at sænke elprisen og understøtte den grønne omstilling, mener Lasse Hamilton Heidemann.

Også DI kritiserer forslaget skarpt.

- EU-Kommissionen vil sprænge en bombe under elmarkedet med forslaget om en særskat på grøn elproduktion. Det er fuldstændigt uklart, hvordan det skal gennemføres, og meget vanskeligt at gennemføre i praksis, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Han ser en risiko for, at politikerne vil kvæle lysten til at investere i mere grøn energi, når investorerne kan se, at profitten blot risikerer at blive taget via ny beskatning.

- Det er en farlig vej at gå. Det kan blive dyrt for danske producenter af vindenergi og et slag mod vigtige investeringer i Europas grønne omstilling, siger Emil Fannikke Kiær.

EU-Kommissionens forslag inkluderer dog også de fossile energiselskaber. De skal give et "krisebidrag" til gavn for forbrugere og mindre virksomheder, siger Ursula von der Leyen.

Samlet set vil forslagene ifølge von der Leyen give mere end 140 milliarder euro til medlemslandene. Hun nævner i talen ikke, hvordan pengene vil blive fordelt mellem landene. Det er dermed ikke umiddelbart muligt at se, hvor mange penge, der vil gå til Danmark.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energikrise.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078