23948sdkhjf

Morsø får Nordjyllands største samlede solcelleanlæg

Som et led i planen om at blive CO2-neutral inden 2025 vil Morsø Kommune med et nyt solcelleanlæg fremover hente en betydelig del af sit energiforbrug fra solens stråler.
Med det nye solcelleanlæg vil cirka 59 procent af forbruget i kommunes administrationsbygning blive produceret ved hjælp af solens CO2-neutrale stråler. Anlægget vil være på cirka 207 kWp, hvilket betyder at den årlige besparelse i kroner og ører bliver på ca. 300.000 eksklusiv moms, mens CO2-besparelsen årligt forventes at blive på omkring 102,06 ton.

Solcelleanlægget er et af de mange energibesparende tiltag, som kommunen arbejder på for at nå målet for sin egen Klimaplan 2011 om at blive CO2-neutral i 2025.

Synlig besparelse skal give bedre adfærd
For at synliggøre forbruget og motivere til øget indsats vil anlæggets produktion blive vist på infoskærm i administrationsbygningen. Dermed kan alle følge med i, hvad der produceres på dagligt, ugentligt og månedligt. På skærmen vil der desuden med tiden blive vist andre oplysninger omkring øvrige anlæg samt energioplysninger.

- Vi har valgt at sætte ambitionsniveauet højt og gå forrest i klimaindsatsen, da det tydeligt kan betale sig. Samtidig søger vi at motivere borgere og medarbejdere til at tænke på deres energiadfærd og inspirere lokale virksomheder til at investere i energibesparende tiltag. Det vil både skabe jobs, fremtidssikre virksomheder og gøre Mors attraktiv for tilflyttere, fortæller Viggo Vangsgaard, som er formand for Udvalget for Teknik og Miljø.

Lokale håndværkere
Alt arbejdet skal udføres af lokale virksomheder, som har vundet ordren i en licitation, hvor der var virksomheder fra kommunen og udenfor kommunen. Hele projektet med solcelleanlæg og nyt tagpap bliver finansieret via kommunens energipulje til energiforbedringer. Projektet vurderes at have tjent sig selv hjem efter ca. 10 år.

I forbindelse med etableringen af anlægget er der brændt et nyt lag overpap på, således at taget ikke skal skiftes indenfor de næste mange år.

- Dette er en tanke som mange desværre glemmer, og derved kan de stå med et problem, den dag taget ikke længere holder tæt. Den investering man sparer på vedligeholdelse nu, er pludselig blevet en meget dårlige forretning på sigt, siger Torben Risum Vigsøe Frimer, som er Energikoordinator ved Morsø Kommune og ansvarshavende projektleder for implementeringen.

Han tilføjer at anlægget monteres på en konstruktion, som ikke skal fastgøres i tagkonstruktionen og at panelerne monteres med en hældning på 15 grader for at tage hensyn til arkitekturen. Derudover vil alle paneler og de konstruktioner, der er synlige fra jorden leveres i sort, hvilket gør anlægget mindst synligt. Samlet set kommer anlægget til at hæve sig ca. 40 cm over kanten af murvæggen.

Selve anlægget forventes at stå færdig i sidste halvdel af september, hvor der vil være indvielse af anlægget.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125