Sønderjysk borgmester giver testcenter for vind den kolde skulder
Statens udpegning af et område i Tøndermarsken som potentiel adresse for et nyt, tredje nationalt testcenter for vindmøller får en kold skulder fra Tønder Kommune.
Borgmester Jørgen Popp Petersen har kontaktet Indenrigs- og Boligminister, Christian Rabjerg Madsen, og bedt om, at ministeren ser bort fra område F, som området i Tøndermarsken hedder i det statslige projekt.
Placeringen i Tøndermarsken er den anden placering, som Indenrigs- og Boligministeriet har udpeget som muligt hjemsted for et vindmølletestcenter. I første omgang pegede ministeriet på et område ved Ballum. En placering, som borgmester Jørgen Popp Petersen omtalte som stærkt problematisk.
Nu har Indenrigs- og Boligministeriet så udvalgt et nyt potentielt område i Tønder Kommune nemlig Tøndermarsken, men det giver endnu mindre mening for Tønders borgmester.
- Jeg forstår bestemt godt behovet for et nyt testcenter, og bakker helt op om hele visionen for den grønne omstilling. Men jeg forstår til gengæld overhovedet ikke, hvorfor man nu også overvejer en placering i et af de mest naturskønne områder af Danmark, som ovenikøbet er fredet - og det har jeg også meddelt ministeren, fortæller Tønder Kommunes borgmester, Jørgen Popp Petersen.
Fredet område
Tøndermarsken blev underlagt fredningsbestemmelser tilbage i 1988. Hensigten var - og er fortsat - at sikre og beskytte det fremtidige fugleliv, naturen og kulturarven. Derfor er det i dag fx forbudt at opføre nye bygninger og anlæg i området, lige som der er regler for dyrkningen af arealerne.
- Tøndermarsken er i enhver forstand enestående og vi skal værne om området og enhver form for udvikling af området skal ske med respekt for dets særlige kvaliteter. Det er jo derfor, at området er fredet og derfor, at det ikke giver mening overhovedet at overveje Tøndermarsken som et muligt testcenter for vindmøller, fortæller Jørgen Popp Petersen.
Fire kommuner
Der findes i dag to nationale testcentre - et i Havsøre nord for Nissum Fjord og et i Østerild i Thy. Testcentrene tester prototypevindmøller, og den politiske plan er at der skal etableres et tredje testcenter, hvor der skal opføres otte møller på op til 450 meters højde, lige som der også bygges tekniske anlæg, bygninger og veje.
Der er udpeget fire kommuner, som mulig beliggenhed for et tredje nationalt testcenter: Brønderslev, Jammerbugt, Esbjerg og Tønder. Borgmestrene fra de fire kommuner har allerede været til møde med Indenrigs- og Boligminister, Christian Rabjerg Madsen for at diskutere udpegningen af deres respektive kommuner.
- Ministeren var lydhør, men han fastholdt også behovet for et tredje testcenter. Han lovede dog at tage hensyn til de bemærkninger vi har i de fire kommuner, og at han vil se på en kompensationsordning for det område, som bliver udpeget til at huse testcenteret, fortæller Tønders borgmester.
Tredje testcenter
Det er Bolig- og Planstyrelsen der har stået for den indledende screening for det tredje testcenter i samarbejde med vindbranchen (Green Power Denmark), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Energistyrelsen.
Den endelige politiske beslutning forventes at blive taget af aftalekredsen på Christiansborg sidst i 2022 eller først i 2023.
Træffes der her en politisk beslutning om, at der skal etableres et tredje nationalt testcenter, vil den efterfølgende planlægnings- og etableringsfase strække sig over perioden 2023 til 2027.
Baggrunden for etablering af det tredje testcenterer, at Regeringen sammen med regeringerne i Tyskland, Belgien og Nederlandene har en målsætning om at tidoble kapaciteten af havvindkraft frem mod 2050.