Folketingsvalg: Organisationer og brancher ønsker fokus på energi og grøn omstilling
Onsdag har statsminister Mette Frederiksen udskrevet folketingsvalg til afholdelse 1. november.
I Danmarks største erhvervsorganisation Dansk Industri (DI) håber man på en valgkamp med fokus på substans:
- Vi står som land over for massive udfordringer i den kommende valgperiode. Lige nu står vi i en buldrende energikrise, og når vi kigger frem, er der så mange områder, hvor vi i fællesskab gerne vil løfte samfundet og den grønne omstilling. Derfor er der brug for en valgkamp med fokus på helt konkrete og langsigtede løsninger på samfundets store udfordringer. Erhvervslivet har store ambitioner for Danmark og er klar til at sætte yderligere fart på eksempelvis den grønne omstilling. Men det kræver, at det kommende Folketing sikrer ressourcer, arbejdskraft og økonomi nok, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Hos Brintbranchen ønsker man, at det skal fart på de grønne initiativer – ikke mindst når det handler om brint og PtX:
- Den nuværende energikrise, som følger af den russiske invasion af Ukraine, understreger tydeligt vigtigheden af klima-, energi- og forsyningspolitikken. Den fossile afhængighed er ikke alene dybt skadelig og problematisk for de stadigt mere og mere omfattende klimaforandringer, men vores afhængighed af bl.a. russisk, fossil gas, er også en tydelig og present trussel for europæisk sikkerhed. Det er to dybt alvorlige kriser med katastrofale følgevirkninger, der skal løses samtidig. Hvis det skal lykkes, kræver det politisk vilje, forpligtelse på tværs af Christiansborgs partier og en insisteren på at accelerere den grønne omstilling. Det skal være centralt i arbejdet for en ny regering, siger Brintbranchens direktør Tejs Laustsen Jensen, og forklarer, hvorfor det danske klimatempo skal op:
- Der er allerede truffet historiske beslutninger om VE-udbygning i bl.a. Nord- og Østersøen i en klasse, der havde været utænkelig for bare få år siden, og vi har en dansk PtX-strategi, der indeholder rigtig mange fornuftige tiltag. Det er afgørende grundsten, men implementeringen haster - og tempoet skal op. Der er stadig meget at gøre politisk i en ny valgperiode både i forhold til VE-udbygning og for at styrke Danmarks position som førende indenfor brint- og PtX. Industrien annoncerer konstant store, ambitiøse projekter, og viljen til at opskalere yderligere er lige så stor som behovet, men det kræver de rigtige rammevilkår for branchen. Vi har mere end nogensinde brug for at sætte klima-, energi- og forsyningspolitikken øverst på dagsordenen, siger Tejs Laustsen Jensen.
Hos brancheorganisationen Green Power Denmark håber man på et klima- og energivalg:
– I enhver krise ligger også muligheder. De 179 medlemmer af det kommende Folketing er de allersidste, der kan træffe de beslutninger, der er krævet, for at Danmark når sit klimamål i 2030, og det er samtidig dem, der skal skabe rammerne for, at vi kan blive fri af Putins gas. Om fire år vil det være for sent at træffe de nødvendige beslutninger, siger Green Power Denmarks adm. direktør, Kristian Jensen og fortsætter:
– I sidste valgperiode har brede flertal på tværs af Folketinget truffet vægtige og ambitiøse grønne beslutninger, der peger imod at elektrificere vores samfund og mindske vores udledninger. Det skal vi huske at hylde. Danmark har de rigtige mål og ambitioner. Men det bliver op til det Folketing, som vælgerne nu skal sammensætte at forvandle flotte ambitioner til en grøn, sikrere og billigere virkelighed, siger Kristian Jensen og tilføjer:
– Jeg forventer, at energipriserne og -sikkerhed med rette vil fylde i valgkampen 2022. Heldigvis er det sådan, at den grønne energi er den nemmeste og hurtigste vej til lavere elregninger for private forbrugere og virksomheder. Forhåbentlig vil vi i valgkampen se en opbakning til højere hastighed i den grønne omstilling. Det skal handle om hurtigere udbygning af vedvarende energi, gode rammer for vores grønne virksomheder og ikke mindst en hurtig og fremadskuende udbygning af elnettet, siger Kristian Jensen.
Hos Drivkraft Danmark ønsker man fokus på transporten:
Trods pandemi og krig i Ukraine med høje energipriser til følge er der siden ”klimavalget” i 2019 truffet en lang række vigtige beslutninger på klima- og energiområdet. Forhåbentlig kommer klimaet til at fylde mindst lige så meget i den kommende valgkamp og folketingsperiode. Vi har nemlig stadig lang vej igen, før vi for alvor kan turde håbe på, at vi kan nå de klimapolitiske mål, der er sat nationalt og internationalt. Skal transporten levere sin del, skal der for eksempel ske en betydelig omstilling af den tunge transport og flytrafikken. Det kræver mere fokus på rammer og mindre fokus på symboler. Og den gode historie er, at en ambitiøs klimapolitik med fokus på rammer ikke står i modsætning til energiforsyningssikkerhed og energipriser, som er til at betale – tværtimod er det i dag hinandens forudsætninger, siger direktør i Drivkraft Jacob Stahl Otte.
Artiklen er en del af temaet Folketingsvalg 2022.