23948sdkhjf

Seks TSO'er skyder arbejde med Nordsø-plan i gang

Seks transmissionsansvarlige selskaber (TSO’er) i landene omkring Nordsøen går nu videre med den aftale, som Danmark, Tyskland, Holland og Belgien indgik i maj om en storstilet udbygning af havvind i Nordsøen frem mod 2050.

Det skriver Green Power Denmark på sin hjemmeside. 

I alt skal der ifølge Esbjerg-deklarationen være opført 65 GW havvind i 2030, hvilket i al væsentlighed er en sammentælling af nationale målsætninger. I 2050 skal kapaciteten være vokset til 150 GW  understøttet af en stribe forbundne energiøer og et omfattende net af tværnationale kabler og elforbindelser til de enkelte lande.

Derudover er der sat et mål om 20 GW produktionskapacitet for grøn brint i 2030 og mere frem mod 2050.

Det er det komplekse arbejde, som Energinet og kollegerne i 50 Hertz, Amprion, Elia, Gasunie og TenneT nu skyder rigtigt i gang.

- Esbjerg-deklarationen bliver nu til Esbjerg-samarbejdet. Jeg er glad for at være en del af samarbejdet mellem seks TSO’er om at implementere statsledernes ambitiøse mål, skriver Energinets CEO Thomas Egebo på Twitter.

Danmark har besluttet sig for en energiø på Bornholm samt en ny kunstig ø i Nordsøen, som skal stå klar i 2033 med forbindelse til Belgien. Belgierne selv har også planlagt deres første energiø, Princess Elisabeth Island, og går efter at have den klar allerede i 2026.

Ifølge TSO’erne er der en række områder, der er afgørende for at kunne få planerne til at lykkes i tide. Det gælder blandt andet markedsdesign, den indbyrdes kompatibilitet af landenes projekter samt en harmonisering af tekniske standarder og metoder til cost-benefit-analyser.

- Derudover tager planlægnings- og tilladelsesprocesser for lang tid. Her har vi brug for innovative løsninger og kreativ ud-af-boksen-tænkning, og det er her, vi yder støtte inden for rammerne af vores Esbjerg-samarbejde, skriver de seks transmissionsselskaber i en erklæring.

Et team af eksperter fra TSO’erne skal nu tilrettelægge det konkrete arbejde med de mange delprojekter, der er nødvendige for at realisere ambitionerne.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.687