23948sdkhjf

Bølgeenergi skal drive overvågningen af Project Greensands CO2-lager i Nordsøen

Bølgeenergiselskabet Resen Waves samarbejder sammen med Project Greensand om at revolutionere måden, som man skaffer energi til overvågning af offshore aktiviteter. 

Resen Waves skal udvikle en helt særlig bøje, som vil være den første af sin slags på verdensplan. 

Bøjen udnytter bølgekraft til at generere strøm til overvågning af CO2-lageret i Nordsøen. Bøjen har også en netværksfunktion, der kan samle overvågningsdata for at sende det direkte ind på land. 

- Det giver os et voldsomt løft at være med i Project Greensand. Vi er en af de mindste virksomheder i konsortiet, men bliver betragtet som ligeværdige. Det bekræfter bare de visionære ambitioner i Project Greensand, at vi også er blevet inviteret. Fangst og lagring af CO2 er på vej i hele verden. Det giver os et kæmpe springbræt, at vi kan være med til at demonstrere de her nye overvågningsteknikker, siger Per Resen - adm. direktør og grundlægger af Resen Waves.

Opgør med traditionel måde

Bøjerne fra Resen Waves gør op med den hidtidige måde at foretage overvågning offshore på. Traditionelt foregår overvågning af offshore-operationer typisk ved, at et bemandet skib sejler langt ud på havet for at foretage sine undersøgelser. Det koster i CO2-regnskabet, er en langsommelig proces og kan i værste tilfælde være en risiko ift. arbejdsskader. 

Resen Waves-bøjens netværksfunktion fjerner behovet for, at både skib og mandskab skal til søs for at indsamle overvågningsdata. Det giver en del fordele, oplyser Per Resen. 

- Først og fremmest sikrer bøjerne, at der genereres grøn strøm til overvågningen af CO2-lageret gennem bølgekraft på havet. Dernæst sikrer bøjernes netværksfunktion, at den indsamlede overvågningsdata fra Nordsøen kan sendes direkte til lands, hvor data så kan undersøges umiddelbart efter indsamlingen. Sidst men ikke mindst er bøjerne automatiske, hvilket nedsætter risikoen for arbejdsskader i forbindelse med overvågningen markant.

CCS-værdikæden

Udsigten til reduceret CO2-påvirkning og øget sikkerhed bliver budt velkommen hos Project Greensand.

- Vi er enormt glade og stolte over samarbejdet med Resen Waves. Det de gør, er ganske unikt, og deres løsning er ikke set før. Project Greensand Fase 2 handler om meget mere end udelukkende at udføre en pilot-test af flydende CO2 ind i Nini West Reservoiret. Vi skal udvikle hele den del af CCS-værdikæden der omhandler transport, lagring af CO2 samt monitorering af CO2'en i reservoirerne. Her er bøjerne fra Resen Waves et strålende eksempel på, hvordan man med høje ambitioner kan gentænke måden, som offshore industrien traditionelt opererer på, lyder det fra Søren Reinhold Poulsen, Project Director hos Project Greensand.

Bøjerne fra Resen Waves forventes at være klar til de endelige test i foråret 2023.

Om Project Greensand

Konsortiet bag Project Greensand består af 23 virksomheder og organisationer, der samarbejder for at levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark gennem lagring af CO2 under havbunden i Nordsøen.

I december 2021 tildelte EUDP Project Greensand 197 millioner kroner med henblik på netop at udvikle og demonstrere CO2-lagring i Nordsøen. Projektet er i øjeblikket i pilotfasen - fase 2 - hvor lagringsprocessen udvikles, testes og demonstreres.

Kilde: Project Greensand

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.617