23948sdkhjf

Ny varmeplan: Hillerød vil flette fingre med nabokommuner

Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning præsenterer nu et forslag til en varmeplan, der kan give op mod 4300 flere ejendomme i kommunen fjernvarme.

Det svarer til, at Hillerød Forsyning kan komme til at levere godt 30 procent mere fjernvarme end i dag

- At give flest mulige chancen for at få fjernvarme betyder, at vi skal tænke nyt. Derfor indeholder planen forslag, som strækker sig over kommunegrænsen. Det skal hjælpe borgerne i mindre bysamfund til fjernvarme. Hillerød Forsyning har udarbejdet fingerplanen, og forhandler med naboernes forsyningsselskaber om et samarbejde, siger borgmester i Hillerød Kommune Kirsten Jensen i en pressemeddelelse.

Grundtanken bag ”fingerplanen” er enkel: Hvis ejendomme på begge side af en kommunegrænse kan kobles på en fjernvarmeledning, som to varmeselskaber arbejder sammen om at etablere, stiger mulighederne for at skabe en positiv samfundsøkonomi. Dermed kan flere få fjernvarme. Tue Tortzen, bestyrelsesformand, Hillerød Forsyning

Samarbejde på tværs af kommuner

Mange kommuner og forsyningsselskaber har svært ved at skabe økonomi i fjernvarme i mindre bysamfund, men hvis varmeselskaber på hver sin side af en kommunegrænse kan arbejde sammen, kan flere borgere i begge kommuner sandsynligvis tilbydes fjernvarme.

- Vi er nødt til at tænke ud over kommunegrænserne, hvis vi skal løse fjernvarmeudfordringerne lokalt. En kommunegrænse er jo bare en administrativ grænse – og ikke en naturlig, geografisk grænse. Om få år har vi formodentlig mere varme fra nye energikilder, end vi kan bruge i Hillerød Kommune, og så er det vigtigt, at vi kan levere til forbrugere udenfor kommunegrænsen, siger Tue Tortzen, formand for bestyrelsen i Hillerød Forsyning.

Fingerplan med fire transmissionsfingre

Konkret arbejder Hillerød Forsyning på en fingerplan med fire transmissionsfingre: Lillerød-fingeren, Slangerup-fingeren, Helsinge-fingeren og Fredensborg-fingeren. Alle fire fingre peger fra Hillerød ud mod nabokommunerne, og ideen er, at fingrene skal skabe et større aftag af varme på begge sider af kommunegrænserne.

Dermed kan man reducere omkostningerne til levering til mindre bysamfund, som dermed forventeligt vil kunne tilbydes fjernvarme.

Den varme fingerplan

  • Hvis alle fire transmissionsfingre bliver til noget, vil seks nye fjernvarmeområder blive føjet til Hillerødkortet frem mod 2028: Det drejer sig om Ny Hammersholt, Nr. Herlev/Brødeskov, Uvelse, Tulstrup, Alsønderup og Nødebo. Hvis alle fire fingre realiseres fuldt ud, vil over 2.150 husstande i de seks områder kunne kobles på fjernvarmenettet.
  • Man forventer, at Ny Hammersholt får fjernvarme, selv hvis Lillerød-fingeren ikke bliver til noget. Det skyldes blandt andet, at de store boligforeninger allerede samarbejder med Hillerød Forsyning om at få fjernvarme til byen.
  • Tilsammen kan godt 950 husstande i fem områder i kommunen få fjernvarme i fremtiden, uden at der skal etableres transmissionsledninger ud af kommunen. Det drejer sig om Ny Hammersholt, Ny Harløse, Sønder Strødam, Salpetermosen og Solengen.
  • Endelig kan godt 1150 husstande i det nuværende fjernvarmeområde kobles på det eksisterende fjernvarmenet.
  • Hillerød Forsyning har derfor for nylig indgået en hensigtserklæring om fremtidigt fjernvarmesamarbejde med Norfors, som dækker Allerød og Fredensborg kommuner.
  • Derudover arbejder forsyningen på en hensigtserklæring om Slangerup med Vestforbrænding, og er i dialog med Helsinge Fjernvarme.

Kilde: Hillerød Kommune

Gevinst for samfundet

For at etablere fjernvarme kræver loven, at man skal regne på samfundsøkonomien. Varmeselskabet skal beregne om fjernvarme i et område vil være billigere end alternativerne, om det kan betale sig at etablere og drive udvidelsen, samt om det er miljømæssigt fornuftigt.

Beregningen skal sikre, at ressourcerne går til de projekter, som giver størst mulig gevinst for samfundet.

Hvis Hillerød Forsyning alene skal etablere fjernvarme i de mindre bysamfund, vil det sjældent hænge sammen, og mange bolig- og virksomhedsejere vil blive skuffede.

Forslaget behandles 14. december

Men hvis Hillerød Forsyning arbejder sammen med varmeselskaber i nabokommunerne, kan de samfundsøkonomiske gevinster være positive. Når den viden er indhentet, kan flere borgere få klar besked.

- Grundtanken bag ”fingerplanen” er enkel: Hvis ejendomme på begge side af en kommunegrænse kan kobles på en fjernvarmeledning, som to varmeselskaber arbejder sammen om at etablere, stiger mulighederne for at skabe en positiv samfundsøkonomi. Dermed kan flere få fjernvarme, siger Tue Tortzen.

Forslaget til varmeplan bliver behandlet af byrådet 14. december, hvorefter Hillerød Kommune orienterer kommunens bolig- og virksomhedsejere med gas- eller olieopvarmning om der kan være fjernvarme på vej til deres nabolag. Derudover holder Hillerød Kommune to borgermøder om varmeplanen i begyndelsen af januar 2023.

I løbet af første halvdel af 2023 afklarer Hillerød Forsyning, hvor stor del af fingerplanen, der kan realiseres.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109