Uenighed om begrænsning af biomasse
Danske kraftværker, husholdninger og virksomheder fyrer op med stadigt større mængder af den omdiskuterede energikilde biomasse.
Udviklingen drives især frem af træpiller, der anvendes til produktion af el og varme. Det sker til trods for, at træpiller blandt mange forskere anses for at være en af de mest klimaskadelige former for biomasse.
Det samlede forbrug af biomasse i Danmark steg sidste år med 15,8 procent sammenlignet med året før, viser en ny opgørelse fra Energistyrelsen. Samtidig er forbruget mere end tredoblet i forhold til niveauet i 2000.
Træpiller kan i visse tilfælde være lige så klimaskadeligt som kul, konkluderede en videnskabelig komité under Det Europæiske Miljøagentur, EEA, for ti år siden.
Derfor holder Danmarks stigende forbrug af træpiller og anden biomasse hverken i et nationalt eller et globalt perspektiv, mener Rasmus Lindø Kaslund, der er klimaanalytiker i den grønne tænketank Concito.
- Vi har generelt et for højt forbrug af særligt importeret biomasse i Danmark, som vi skal arbejde på at nedbringe, da det ikke harmonerer med at være et grønt foregangsland. Vi bruger ca. 3,5 gange mere biomasse til energiformål, end hvad FN’s klimapanel anslår er bæredygtigt på globalt plan, siger han.
Landene har forskellige forudsætninger
Hos den danske interesseorganisation for den danske energisektor, Green Power Denmark, herunder de centrale kraftvarmeværker, som står for knap 40 procent af det danske biomasseforbrug, afviser afdelingschef Martin Dam Wied, at det store danske biomasseforbrug forhindrer, at Danmark kan anses som et grønt foregangsland.
Verdens lande har nemlig vidt forskellige forudsætninger og geografiske udgangspunkter for at producere energi, mener han.
- Hele verden bruger ikke samme mængde biomasse som Danmark og har heller ikke brug for det. Vi mener selvfølgelig, at det skal være bæredygtig biomasse, men vi har nogle af de strengeste krav i forhold til registrering, dokumentation og afrapportering af, hvilke typer biomasse man bruger, og vi lever helt op til de internationale regler, siger Martin Dam Wied.
Concito opfordrer til at der indføres en afgift for at skubbe udfasningen af biomasse i gang. Concito mener nemlig, vi kan reducere vores forbrug af biomasse kraftigt ved en kombination af accelereret udbygning af vind og sol, store varmepumper i fjernvarmen, bedre udlandsforbindelser i elnettet, øget ellagringskapacitet samt omfattende energieffektiviseringer og mere fleksibelt forbrug.
En afgift på bl.a. træpiller mener Green Power Denmark er et dårligt forslag:
- Det er for os svært at forstå, at det grønne alternativ til kul, olie og gas skal pålægges en afgift. Vi ser allerede i dag, at vi har brugt mere kul under energikrisen, og hvis vi pålægger en afgift på biomasse, så ender regningen enten hos forbrugerne, som i forvejen slås rigeligt med høje energipriser, og så får vi heller ikke udfaset med de fossile brændsler, siger Martin Dam Wied.