Fjernvarmepuljen er lukket med oversøgning på 3 millioner
I september 2022 blev der tilført 150 mio. kroner ekstra til den populære fjernvarmepulje, der var tom allerede i august. Og behovet for de ekstra millioner har været der. Energistyrelsen har meldt ud at puljen for 2022 er lukket med en lille oversøgning på 3 mio. kroner.
I alt har fjernvarmeselskaber i hele Danmark ansøgt om tilskud fra fjernvarmepuljen. Hele 112 ansøgninger til konverteringsprojekter er tikket ind hos Energistyrelsen.
- Fjernvarmeselskaberne har fuld fart på udfasningen af naturgas og den grønne omstilling af danskernes boligopvarmning. Det bliver tydeliggjort med de mange ansøgninger, der har været i Fjernvarmepuljen, at der helt klart har været et behov for midlerne, konstaterer chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Nicolai Kipp, der samtidig roser Energistyrelsen for at fundet ekstra midler til de projekter der overskrider beløbsgrænsen.
Opfordring til rettidig omhu
Fjernvarmeselskaberne kan igen søge midler fra Fjernvarmepuljen i 2023. Energistyrelsen åbner for ansøgninger fra den 23. januar. Budgettet er her og nu sat til 195,3 mio. kroner - dertil kommer yderligere 100 mio. kr. fra Vinterhjælp - den politiske hjælpepakke fra efteråret 2022.
Men allerede nu er der en klar opfordring fra Dansk Fjernvarme om, at politikerne tilfører ekstra midler til Fjernvarmepuljen.
- Konverteringsbehovet bliver bare større og større i takt med, at kommunerne får færdiggjort deres varmeplaner. Der er derfor ikke brug for færre penge i 2023 end i 2022 - det bliver snarere omvendt. Lad det være rettidig omhu at sikre, at puljen ikke løber tør for midler igen, siger Nicolai Kipp fra Dansk Fjernvarme.
Samtidig understreger brancheforeningen for alle landets fjernvarmeselskaber, at der fortsat er et stort behov for ny arbejdskraft, der kan gøre de mange projekter til virkelighed.
- Viljen ude i kommunerne er der. Boligejerne efterlyser grøn fjernvarme som aldrig før og fjernvarmeselskaberne har evnerne. Det burde være den perfekte opskrift på at gøre den grønne omstilling til virkelighed. Men vi har en stor barriere, og det er manglen på arbejdskraft. Sektoren har en akut mangel på faglært arbejdskraft. Derfor anbefaler vi også den nye regering at gøre det til hovedprioritet, så vi kan gøre de grønne drømme til virkelighed, siger Nicolai Kipp.