Ingen klimaeffekt i private solcelleanlæg
Sådan lyder konklusionen fra tænketanken Kraka på baggrund af ny analyse.
- Når vi sætter solceller i Danmark, så gør vi egentlig det, at vi sænker prisen på CO2-kvoter en lille smule, fordi vi ikke har behov for at købe så mange som før. Det gør, at der er nogle andre lande, der vil købe kvoterne og udlede tilsvarende mere CO2. Derfor kan man ikke forvente nogen klimaeffekt af solceller. Det siger Jens Hauch, cheføkonom i Kraka, til Børsen på baggrund af en ny analyse.
Det koster den danske stat 6000 kr. for hvert nyt solcelleanlæg, der bliver sat op. Og med rekord mange installerede solcelleanlæg i år betyder det, at staten fra nytår vil gå glip af 220. mio. kr. i tabte skatter. Det vurderer Kraka ifølge Børsen i den nye analyse.
- Hvis de forventede subsidier i 2013 i stedet var blevet brugt til at opkøbe og annullere CO2-kvoter, kunne der være opnået en reel CO-reduktion på næsten to mio. ton svarende til godt tre procent af Danmarks samlede udledning, siger Jens Hauch fra Kraka til Børsen.
Forkert tankegang
Men så sort og hvidt mener Dansk Solcelleforening ikke, man kan opstille regnestykket.
- Den sammenligning, som Kraka laver, er i modstrid med det politiske mål om at udbygge den vedvarende energi – ikke kun på papiret – men i virkeligheden. Med den tankegang kan man lige så godt stoppe vindmølleudbygningen, siger Signe Antvorskov Krag, formand for Dansk Solcelleforening, til Børsen.
Staten vil ifølge Kraka gå glip af over én mia. kr. årligt i 2020, hvis ordningen ikke ophører. Det skriver Børsen.