Energinet sænker igen beredskabsniveauet
Beredskabsniveauet i energisektoren sænkes i dag fra gult til grønt – det vil sige fra et forhøjet beredskab til et let forhøjet beredskab.
Energinet har den 21. december meldt ud til el- og gassektoren, at beredskabsniveauet sænkes fra gult til grønt.
Ændringen sker som følge af, at Energistyrelsen har anbefalet Energinet at sænke sektorberedskabsniveauet i energisektoren ét trin på baggrund af en samlet vurdering af trusselsbilledet. Ændringen betyder, at sektoren går fra et forhøjet beredskab til et let forhøjet beredskab.
Det er anden gang, at Energinet - som ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem - sænker sektorberedskabsniveauet, siden det 27. september i år blev hævet til næsthøjeste niveau. Dengang blev niveauet hævet til orange som reaktion på sabotagen mod Nordstream 1 og Nordstream 2 i Østersøen.
31. oktober blev sektorberedskabsniveauet sænket fra orange til gult. Og i dag sænkes det altså fra gult til grønt.
Ændringer i sektorberedskabsniveau betyder blandt andet, at kravene til adgang til el- og gasanlæg justeres op eller ned, og at graden af overvågning justeres. De konkrete tiltag varierer fra anlæg til anlæg, og af sikkerhedsårsager kommunikeres de ikke offentligt.
Sektorberedskabsniveauet i energisektoren kan hæves og sænkes i kortere eller længere perioder i forhold til trusselsbilledet. Det sker efter en vurdering fra de relevante myndigheder.
Sektorberedskabsniveauet har fem trin i den danske el- og gassektor:
- Det laveste niveau er hvid, som gælder i en normalsituation.
- 24. februar blev beredskabsniveauerne hævet til næste niveau, grøn, i elsektoren og tredjehøjeste niveau, gul, i gassektoren pga. forsyningskrisen efter Ruslands invasion i Ukraine.
- 27. september blev beredskabet hævet til næsthøjeste niveau, orange, for både el- og gassektoren.
- 31. oktober blev beredskabet sænket fra orange til gult.
- Højeste niveau på skalaen er rød.
Kilde: Energinet