23948sdkhjf

Op mod 10.600 husstande fik fejlagtigt udbetalt varmecheck

Den tidligere S-regering modtog en masse kritik fra politiske modstandere, fordi det viste sig, at der var husstande, som modtog en varmecheck på 6.000 kroner, men hvor det måske ikke var efter hensigten.

Torsdag er det slået fast, at op mod omkring 10.600 husstande fejlagtigt fik udbetalt varmecheck.

Det skriver Energistyrelsen torsdag i en pressemeddelelse.

Varmechecken er et skattefrit engangsbeløb på 6.000 kroner, som i august sidste år blev udbetalt til godt 411.000 husstande for at hjælpe dem igennem energikrisen.

I en undersøgelse fra Energistyrelsen vurderer styrelsen, at mellem 1,6 og 2,6 procent modtog varmechecken ved en fejl.

Varmecheckens supplerende ansøgningsrunde

Varmecheckens supplerende ansøgningsrunde åbner den 14. marts

Fra den 14. marts og otte uger frem bliver det muligt at søge om at få udbetalt en varmecheck. 

Muligheden retter sig mod den gruppe af borgere, der ikke fik udbetalt varmecheck i forbindelse med den automatiske udbetaling i august sidste år, og hvor der er tale om ikke-selvforskyldte datafejl. 

De husstande, der kan dokumentere, at de lever op til kriterierne i loven og søger inden for de otte uger, vil være berettiget til udbetaling af varmecheck.

KIlde: Energistyrelsen

Efter udbetalingen af varmechecken bad daværende klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) Energistyrelsen om at undersøge, hvor rigtigt varmechecken har ramt i forhold til, hvem aftalekredsen politisk gerne ville hjælpe.

- Modtagere af varmechecken, der har modtaget denne på grund af fejl i data, er fortsat berettiget til varmecheck ifølge loven, skriver Energistyrelsen i pressemeddelelsen.

- Det skyldes, at retten til varmecheck hviler på oplysninger i datakilderne og ikke på faktiske forhold. Der er dermed heller ikke tale om fejludbetalinger i lovens forstand, tilføjes der.

Det var først efter udbetalingerne i august, at det kom frem, at en del varmechecks var blevet udbetalt til borgere, der ikke havde brug for pengene.

De uberettigede udbetalinger fandt sted, fordi oplysninger i BBR-registret enten var forældede eller forkerte. Det betyder, at flere borgere står registreret med et gasfyr, som de for længst har udskiftet. Dermed har de ikke ret til varmechecken.

Den daværende S-regering anført af statsminister Mette Frederiksen (S) udtalte efterfølgende, at hun ikke fortrød udbetalingen af i alt 2,5 milliarder kroner til varmechecks.

/ritzau/

Fakta om undersøgelsen og varmechecken

Varmechecken blev udbetalt på grundlag af to databaserede kriterier, som også er udgangspunktet for undersøgelsen:

  • Varmekilde i boligen med udgangspunkt i bl.a. BBR data om opvarmningsform pr. 1/1-2
  • Husstandsindkomst baseret på CPR adresse 1/1-22 og årsopgørelser fra 2020

Undersøgelsen konkluderer:

  • Det estimeres at ca. 1,6 pct. har fået udbetalt varmecheck på baggrund af fejl i data om opvarmning.
  • Mellem 0 og 1 pct. har fået udbetalt en varmecheck på baggrund af skønnet 2020-indkomst (fx pga. uafsluttet årsopgørelse). En del heraf kan have haft en faktisk husstandsindkomst over 650.000 kr. i 2020

Kilde: Energistyrelsen

Se nøgletal for:
Læs mere om: varmecheck
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625