23948sdkhjf

Milliardforæring til de danske elselskaber

Den danske elsektor omsætter årligt for mere end 40 mia. kroner, alligevel vil staten tilsyneladende forære de danske elkunder til deres lokale elselskab kvit og frit.
Kun fem til ti procent af danskerne har i dag taget stilling til, hvilket elselskab der skal forsyne dem med strøm, og hvilken form for elprodukt de vil købe. Det vil klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard nu lave om på ved at ophæve den såkaldte forsyningspligt og tvinge alle elkunder over på et kommercielt markedsprodukt. Det skriver Berlingske Business.

Grundtanken i ministerens forslag får flere organisationer til at ryste på hovederne.

Ministerens forslag lægger op til, at det bliver de nuværende forsyningsselskaber, der skal orientere deres egne kunder om, at de har mulighed for at vælge et konkurrerende selskab. Vælger kunderne ikke aktivt at skifte leverandør, vil de automatisk fortsætte hos deres nuværende leverandør. Ifølge Berlingske Business viser tidligere erfaringer, at det er de færreste elkunder, der forholder sig til, hvem deres leverandør er. Dermed bliver der tale om en værdigfuld foræring fra statens side, idet elsektoren årligt omsætter for over 40 mio. kroner. Dette møder kritik fra flere organisationer heriblandt Håndværksrådet.

Kritik af forslag
- Forsyningsselskaberne får med det nuværende forslag simpelthen mulighed for at overfører kunderne til et markeds produkt – muligvis til en højere pris. Dermed overføres en værdi fra staten til de kommercielle elselskaber, uden at elselskaberne skal betale. Den slags ville man aldrig acceptere inden for fx teleområdet, men på elområdet er acceptabelt, siger Henrik Lilja fra Håndværksrådet til Berlingske Business.

Ekspert i EU-ret Peter Vesterdorf fra advokatfirmaet Publicure bakker op om kritikken. Han mener, der kan blive tale om en overtrædelse af EU's statsstøtteregler.

- De nuværende bevillingshavere vil overtage forsyningspligt-kunderne og de dertil knyttede databaser uden modydelse. Konkurrerende udbydere af el vil ikke nyde godt af en sådan overførsel. Det udgør en klar økonomisk begunstigelse, siger eksperten til Berlingske Business.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094