Dansk-tysk brintsamarbejde forstærker dialogen med markedet
Energinet beder – på vegne af fremtidens brintinfrastrukturoperatører i Danmark – sammen med tyske Gasunie markedsaktører inden for brintområdet om at tilkendegive deres behov og støtte til mulig kommende brintinfrastruktur over den dansk tyske grænse. Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.
Energinet og Gasunie har sat et grænseoverskridende brintinfrastrukturprojekt på den europæiske PCI-liste (projects of common interest). Det er det, de nu efterspørger støtte til.
Den danske del af projektet omfatter en 360 km ledning gennem Jylland, der skal forbinde danske brintproduktionsanlæg og sluttes til det tyske "Hyperlink"-projekt, der omfatter en 770 km lang ledning, som skal forbinde brintproduktion og aftagere.
Projektet skal desuden danne grundlag for brintlagring i stor skala - bl.a. i form af samarbejde Storengys "SaltHy"-projekt.
Europa-Kommissionens konsultationsperiode forud for beslutning om, hvilke PCI-projekter der skal fremmes og støttes udløber 16. marts.
"Desuden forstærker Energinet og Gasunie dialogen med markedsaktører for at dele information og blive klogere på fremtidens behov for brintinfrastruktur", lyder det videre.
Hos Gasunie ser managing director Hans Jonk store perspektiver i det dansk tyske samarbejde.
- Samarbejdet er mulig på grund af den veludviklede high performance-infrastruktur, der allerede forbinder os i dag. Det vil gøre os i stand til fuldt ud at udnytte dele af de enorme ressourcer af bæredygtig energi fra Danmark, siger han i en pressemeddelelse.