23948sdkhjf

Når røde mursten bliver grønne

Fokus på nedbringelse af energiforbruget øger konkurrenceevnen hos Lundgaard Teglværk. Den grønne investering har tjent sig selv hjem på under seks måneder.
Den hvide skorsten knejser stolt over Lundgaard Teglværk i Stoholm tæt på Skive, der har produceret mursten til danske byggerier siden 1917. I 1995 tog den nuværende direktør Søren Sørensen over, hvor hans far slap, og som fjerde generation i spidsen for det midtjyske familieværk har han ført teglproduktionen ind i det nye årtusind.

Sidste skridt har været et særligt fokus på energioptimering, hvor 30 frekvensomformere fra Schneider Electric nu har skåret markant i energiforbruget.

- Jeg havde gennem længere overvejet at få kigget nærmere på energiforbruget, men jeg fik først taget ordentligt fat på det, da jeg satte mig ned og regnede lidt på det med softwaren Eco2 fra Schneider Electric. Det viste sig, at der var meget at hente uden en stor investering, og nu sparer jeg næsten 1.000 kr. om dagen, hvilket har været en overraskelse. Jeg vidste, der var penge at spare, men beløbets størrelse kommer lidt bag på mig, siger Søren Sørensen, der er direktør for Lundgaard Teglværk.

Den årlige besparelse på næsten 360.000 kr. er hentet ved at koble frekvensomformere på værkets styrtkøling og på ventilationen over de store ovne, hvor flere end 30 millioner mursten hvert år bliver brændt. Udover kontante besparelser har de også ført til mindre larm og varmblæst, så det nu er blevet nemmere at arbejde tæt på teglværkets store tunnelovne.

Konkurrencedygtige besparelser
Lundgaard Teglværk blev startet i 1917 af Christen Sørensen, og nu er Søren Sørensen fjerde generation i spidsen for teglværket, som har 24 medarbejdere i Stoholm uden for Skive i Midtjylland.

De danske teglværker har udviklet sig fra at være en enkelt mand med en trillebør og en træramme til moderne tekniske produktionsvirksomheder med en fuldautomatisk produktion, og nu er energibesparelser altså blevet et konkurrenceparameter for det midtjyske teglværk.

- Energibesparelserne hænger godt sammen med vores stærke miljøprofil, men det handler i høj grad også om ansvarlig ledelse, da besparelserne er med til at holde værkets omkostninger nede. Der er nemlig ikke stor variation i produktionen af tegl, så lave omkostninger er en væsentlig faktor i forhold til at være konkurrencedygtig på markedet, hvilket har indflydelse på den samlede økonomi og dermed antallet af arbejdspladser, forklarer Søren Sørensen.

Han tog de første energioptimerende skridt med sin faste elektriker Erling Andersen fra Højslev El, der har været tilknyttet teglværket siden 1976. Det er Højslev El, som har stået for installationen af frekvensomformerne i det besparende samarbejde med Schneider Electric.

- Det har været en god proces og et godt samarbejde, hvor vi i fællesskab har hurtigt løst tingene de få gange, beregningerne drillede lidt. Effekten har været tydelig, og vi kan se, at man ved at skære 20 procent af en motors omdrejninger, så får man en reel besparelse på 50 procent af energiforbruget, forklarer Erling Andersen, som også kommer til at varetage næste energibesparende fase, der er på tegnebrættet i det midtjyske.

Næste skridt
Et gammelt samlebånd fører sikkert det sjaskede ler gennem en lang, knirkende rejse, hvor blåleret fra teglværkets baghave bliver formet til lange rækker af mursten, der bliver håndsorteret, inden de bliver brændt og tørret i de store tørreovne. De ligger side om side på en lang gang, der ligner en forhistorisk tunnel. Her bliver stenene tørret i en konstant temperatur på mere end 80 grader. Tørreovnene bliver med stor sandsynlighed stedet, hvor Lundgaard Teglværk tager endnu et energirigtigt skridt.

- Det er oplagt at sætte en frekvensomformer på de store tørreovne, der konstant bruger meget varme. Her er den primære udfordring, at de høje temperaturer stiller store krav til det elektriske udstyr, men frekvensomformeren Altivar ATV212 passer perfekt til det hårde miljø, fordi den er markedets mest hårdføre frekvensomformer, forklarer Claus Larsen, der er salgsingeniør hos Schneider Electric.

Forvandlingen fra ler til robust mursten tager 14 dage, og de energirigtige tiltag på Lundgaard Teglværk viser, at den lange proces er oplagt til energioptimerende løsninger. Indtil videre har Søren Sørensen investeret tæt på 130.000 kr. i at sænke energiforbruget. Den energioptimerende investering er således tjent ind i løbet af seks måneder.

Fakta: Energibesparelser på Lundgaard Teglværk
• Teglværket sparer knap 1.000 kr. om dagen.

• Det sørger 30 Altivar ATV61-frekvensomformere for.

• De er monteret på ovnenes ventilation og styrtkøling.

• Næste fase bliver med stor sandsynlighed frekvensomformere ventilationen i de store tørreovne, hvor den nye model Altivar ATV212 til hårde miljøer passer perfekt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08