Klumme: Solceller skal ikke forsinke havmøller
Klima- og Energiministerens nye solcellestrategi vil finde pengene ved at udskyde udbygningen af havvindmøller. Det er helt unødvendigt. Hvis staten vil billiggøre havmøllerne, findes der smartere måder at gøre det på.
Regeringen foreslår en ændring af den succesfulde ordning for solceller – det går simpelthen for stærkt med solcelleudbygnigen, synes at være ministerens rationale. Konsekvensen bliver, at det solcellemarked, der nu er opbygget, bliver droslet kraftigt ned. Det mener vi fra VedvarendeEnergi, er den helt forkerte vej at gå. Med de stigende klimaproblemer skal vi ikke stoppe udbygningen af grøn energi, tværtimod. Og i en periode med stigende arbejdsløshed skal vi ikke kvæle solcellemarkedet og derved lukke arbejdspladser. Det er gode grunde til, at vi i Danmark skal sætte ambitiøse klimamål og fastholde udbygningen med solceller. I VedvarendeEnergi har vi en målsætning om 4000 MW solceller i 2030. Det kan realiseres ved at fortsætte en udbygning som i år, hvor der forventes etableret ca. 200 MW.
Slagt en hellig ko
Regeringen foreslår så, at statens reducerede afgiftsindtægter fra solcellerne bl.a. kompenseres ved, at de to planlagte havmølleparker udskyde med et år. Det mener vi også fra VedvarendeEnergi er en fejl: Vi skal ikke udskyde udbygningen med vindmøller. Hverken miljø, beskæftigelse eller Danmarks muligheder som grønt foregangsland har gavn af forsinkelser – tværtimod. Hvis der er behov for at reducere omkostningerne til Danmarks omstilling til vedvarende energi, er der langt mere sparet ved at slagte den hellige ko i energipolitikken: Udbud af havvindmøller.
Danskerne betaler for dyre havvindmøller
Havvindmølleudbuddene koster danskerne dyrt, senest med havvindmølleparken ved Anholt, hvor vi skal betale 1,05 kr/kWh for vindmøllestrømmen i 12 år. Årsagen til den dyre strøm er en udbudsordning, der i praksis betyder, at kun de allerstørste udviklere kan være med, når der skal anlægges nye havvindmølleparker. For de kommende vindmølleparker ved Kriegers Flak og Horns Rev forventer regeringen, at strømmen skal koste 90 øre/kWh efter udbud. Det er stadig væk meget dyrt i forhold til andre møller, også i forhold til de mindre, kystnære havmølleparker, hvor man har mange af de samme problemer som ved de store havmølleparker, og hvor man forventer priser under 75 øre/kWh.
Fast pris på vindmøllestrømmen
VedvarendeEnergi foreslår, at staten skrotter udbuddene og i stedet tilbyder en fast pris på 75 øre/kWh i 50.000 fuldlasttimer (ca. 12 år). Energinet.dk skal så, som det allerede er planlagt, stå for ”byggemodningen” i form af elkabel til land og VVM-undersøgelse. Investorer skal så købe én eller flere møller, mens et samlet indkøb af møller skal sikre deres kvalitet og pris. Når Samsø Havvind for ti år siden kunne dele møllerne mellem en række ejere, kan det også gøres igen. På den måde kan vindmøllelaug, pensionskasser, de store elværker og mange andre være med. Og 75 øre/kWh giver en rimelig merpris for havvindmøllestrøm til at betale de ekstra investeringer. Samtidig giver det en langt mindre merpris for forbrugerne, end hvad vi kan forvente med den eksisterende udbudsordning. Der er mange penge at spare: En fast afregningspris på 75 øre/kWh kan reducere de forventede omkostninger med 4 milliarder kr. frem til 2020 for de to planlagte havvindmølleparker.
En smartere økonomi
Vi får mere grøn strøm for pengene med havvindmøller end med solceller, men der er brug for begge dele ved omstillingen af den danske elforsyning til vedvarende energi. Så genskab balancen i pengekasserne ved at lave en smartere havvindmølleøkonomi, hr. minister!