23948sdkhjf

Skræddersyede puder sparer på fjernvarmen i Aalborg

Selv med et moderne distributionssystem kan specialdesignede isoleringspuder reducere energiforbruget markant i fjernvarmeforsyningen, viser erfaringer fra Aalborg Forsyning.
Selv om man er begyndt at bruge puder i fjernvarmen hos Aalborg Forsyning, kommer man ikke sovende til sine energibesparelser. Puderne er nemlig ikke til at hvile trætte hoveder på, men specialsyede isoleringspuder til at reducere varmetabet fra pumperne i fjernvarmenettet.

- Vi har et moderne forsyningssystem med det bedste udstyr på markedet, hvor der ikke er huller i isoleringen, men der er alligevel et stort varmetab fra nogle af vores pumper, og derfor kan det betale sig at efterisolere pumperne, siger Mads Jensen, maskiningeniør og planlægger hos Aalborg Forsyning, Varme.

I alt skal der efterisoleres omkring 150 pumper, som står på 70 pumpestationer i forsyningsnettet. Pumperne bruges til henholdsvis frem- og tilbageløbet af fjernvarmevandet. Tilbagebetalingstiden på investeringen i isoleringspuder er beregnet til gennemsnitligt 2,3 år, hvilket Mads Jensen betegner som yderst fornuftigt.

- Men der er stor forskel på økonomien i at isolere en stor, varm fremdriftspumpe og en mindre, køligere pumpe til returvandet. Den store pumpe er måske tilbagebetalt på et år, mens den lille returpumpe har en meget længere tilbagebetaling, siger Mads Jensen.

De store pumper har en effekt op til 450 kW og sender hver op til 3.000 kubikmeter vand af sted i timen. Ved at isolere dem kan man reducere den afgivne temperatur fra godt 80 grader Celsius til omkring 30 grader Celsius ifølge leverandørens beregninger. Der bliver taget mål af hver pumpe, og isoleringspuderne er således skræddersyede til den enkelte pumpe for at sikre mindst muligt varmetab.

Mindre køling nødvendig
Isoleringen af de 150 pumper hos Aalborg Forsyning, Varme skal efter beregningerne give en samlet energibesparelse på ca. 4.500 gigajoule årligt.

- Vi afslutter først isoleringen af alle pumper i løbet af foråret 2013, så de præcise besparelser i hele projektet kender vi ikke endnu. Men de foreløbige resultater peger på en betydelig gevinst, siger Mads Jensen.

Isoleringspuderne er nemme at fjerne, når håndværkerne skal servicere og vedligeholde pumperne.

- Puderne kan fjernes uden værktøj. Det er blot velcro, som skal løsnes, så det er en meget brugervenlig løsning, der gør det nemt og hurtigt at komme til pumperne og lukke isoleringen igen, siger Mads Jensen.

Som en sidegevinst forventer man, at der skal køre mindre ventilation og køling i de rum, hvor de isolerede pumper står.

- Vi kan allerede konstatere, at ventilationen kører mindre i de rum, hvor pumperne er blevet efterisoleret, siger Mads Jensen.

Næste isoleringsprojekt kommer formodentlig til at dreje sig om et antal ventiler, som også skal isoleres med puder.
- Selv om besparelsespotentialet i ventilerne nok ikke er lige så stort som med pumperne, skal vi hele tiden prøve at finde besparelser, og vurderingen er, at det selv med en mindre besparelse vil kunne betale sig, siger Mads Jensen.

Steffca-løsning
Isoleringspuderne hos Aalborg Forsyning, Varme er en såkaldt Isocare-løsning, der er leveret af Steffca. Puderne indeholder bl.a. 50 mm Rockwool, glasvæv og er syet med højtemperaturtråd.

- Efterisolering af rør, pumper, flanger og ventiler med isoleringspuder har nogle meget korte tilbagebetalingstider. Nogle gange er den beregnede tilbagebetaling så kort, at kunderne faktisk er lidt skeptiske, men typisk ligger de på 2 – 4 år inden for fjernvarme, mens vi nogle gange ser tilbagebetalinger på under et halvt år i industrien, siger Jesper W. Jørgensen, Key Account hos Steffca.

For at sikre en uafhængig vurdering af Isocare-puderne har Steffca fået testet puderne hos Teknologisk Institut, som har målt varmetabet fra pumper, flanger og ventiler, der er montereret med Isocare-løsninger.

Fjernvarme i Aalborg
Der er ca. 33.000 målere/kunder i Aalborg Forsyning, Varme. Omkring 98 procent af husstandene i Aalborg er koblet på fjernvarmenettet. De tre store producenter af varme i Aalborg-området er Nordjyllandsværket, Aalborg Portland og Reno-Nord. I 2011 blev der realiseret 6,5 millioner Gigajoule til fjernvarme i Aalborg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094