23948sdkhjf

Naturgaskunder snyder sig selv

Kun halvdelen af de danske gaskunder ved, at de kan spare penge ved at shoppe naturgas. Det viser ny, landsdækkende undersøgelse.
Ved at handle på det frie gasmarked kan titusinder af private naturgaskunder spare op til 1.500 kr. om året på varmeregningen. Men en ny, landsdækkende undersøgelse, som analysefirmaet Userneeds har lavet på vegne af energiselskabet DCC Energi, viser, at blot halvdelen af gaskunderne ved, at de kan spare penge ved at shoppe naturgas. Kun hver tiende har udnyttet otte år med et frit marked til at skifte gasselskab.

Monopolet på naturgasmarkedet i Danmark blev ophævet i 2004. Alligevel har meget få af landets cirka 300.000 private naturgaskunder fået glæde af konkurrencen på markedet.

En ny, stor undersøgelse blandt de private gaskunder viser, at forbrugerne mangler viden om deres muligheder. Og meget få benytter sig af chancen for at spare penge på det frie marked. Dermed betaler titusinder af danske husstande unødigt meget for at få varmet boligen op.

Spar op til 1.500 kr. årligt
Undersøgelsen viser bl.a., at kun 10 procent af privatkunderne har udnyttet muligheden for at skifte naturgasselskab og spare penge. Det på trods af, at markedet blev givet frit for mere end otte år siden. Samtidig svarer hele 85,9 procent nej på spørgsmålet om, hvorvidt de nogensinde har skiftet gasleverandør.

- Liberaliseringen af gasmarkedet er aldrig for alvor kommet den almindelige forbruger til gode. Efter otte år hænger næsten ni ud af ti af de naturgasopvarmede hjem stadig fast i de tidligere, regionale monopoler. Dermed betaler mange mere for deres naturgas, end de faktisk behøver. Vores beregninger viser, at titusindvis af kunder kan spare op til 1.500 kroner årligt ved at handle på det frie gasmarked, siger Christian Heise, adm. direktør i DCC Energi, der står bag undersøgelsen.

Tal fra Energinet.dk, som overvåger energimarkedet, bekræfter den manglende bevægelighed blandt de private gaskunder. Her fremgår det, at kun cirka 2,3 procent af kunderne på privatmarkedet årligt har skiftet naturgasselskab i perioden 2004 til 2011.

Shopper ikke gas
Den nye undersøgelse viser også, at godt halvdelen af de private gaskunder er i tvivl om, hvorvidt de faktisk kan skifte deres regionale forsyningsselskab ud med en alternativ leverandør. 13 procent kender slet ikke til muligheden for selv at vælge gasleverandør, mens 36 procent svarer ”ved ikke”, adspurgt om de frit kan skifte mellem selskaberne på markedet.

- Det er oplagt, at den lave mobilitet i markedet hænger sammen med forbrugernes manglende viden. Vi kan se, at mange har vænnet sig til at shoppe rundt, når de vælger internet- eller mobilselskab. Men når det handler om naturgas, er situationen en anden, selv om der er et pænt beløb at spare, og det er helt ukompliceret at skifte gasleverandør, siger Christian Heise.

Interessant nok, viser DCC Energis undersøgelse, at 61 procent af de private gaskunder ville skifte naturgasselskab ved en besparelse på 500-2.000 kroner årligt. Dog svarer seks ud af ti samtidig, at de i virkeligheden ikke ved, om de kan spare penge ved at shoppe naturgas.

Endelig mener 70 procent af de private gaskunder, at selskaberne gør for lidt ud af at fortælle kunderne om deres frie valg på markedet og om muligheden for at spare penge.

I alt 745 private naturgaskunder på tværs af landet har deltaget i undersøgelsen.

Om DCC Energi
DCC Energi er et af de nye, uafhængige selskaber på det danske energimarked. Virksomhedens mål er at udnytte den frie konkurrence i energimarkedet og tilbyde private såvel som virksomheder et fleksibelt, let tilgængeligt og prisbilligt alternativ til de traditionelle energiselskaber.

DCC Energi blev etableret i 2009 og er i dag Danmarks største forhandler af Shells energiprodukter. Virksomheden har over 30.000 kunder inden for privat- og erhvervsmarkedet for fyringsolie, naturgas, diesel og smøremidler. DCC Energi beskæftiger 71 medarbejdere og har et transportnetværk bestående af omkring 80 tankbiler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094