23948sdkhjf

Forsker stiller spørgsmålstegn ved biomasse

Brugen af biomasse giver en langt større miljøbelastning, end den offentlige debat giver indtryk af, mener Thomas Astrup fra DTU Miljø.
DTU-forskeren har i samarbejde med Davide Tonini og forskere fra Syddansk Universitet og Aalborg Universitet udarbejdet en livscyklusvurdering af det danske energisystem nu og frem til 2050. Det skriver DTU på sin hjemmeside.

Her har de blandt andet kigget nærmere på brug af biomasse, der fra politisk side er udråbt til en af de helt store satsninger i de kommende år, og konklusionen på deres arbejde er, at der findes en lang række problemer med biomasse, som der i dag ikke er fokus på.

Transportsektoren bliver den store synder
Ifølge Thomas Astrup er der nemlig alt for stort fokus på biomassens CO2-neutralitet, men en for ensidig satsning vil kunne føre til rovdrift på naturen til skade for fremtidige generationer.

- Når man bruger biomasse til energiformål, så kommer det typisk fra jord, som i dag enten bruges til at dyrke fødevarer eller til andre landbrugsaktiviteter. Hvis man bruger den til energifremstilling, er der mindre til at lave fødevarer af. Det vil medføre øget pres på de naturressourcer og landarealer, som i fremtiden kan bruges til at producere fødevarer til de anslåede ni milliarder mennesker, FN vurderer vi vil være i 2050, siger Thomas Astrup på hjemmesiden.

Han peger derudover på transportsektoren som et problematisk område i fremtiden, idet nutidens biobrændstoffer ikke er tilstrækkeligt gode til at klare specielt den tunge transport. Hans 2050-fremskrivning viser, at transportsektoren vil lægge beslag på op til en tredjedel af al biomasse anvendt til energi, og dermed kan brugen af biomasse vise sig at være mere miljøbelastende end den nuværende brug af olie.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.117