23948sdkhjf

Virksomheder er vilde med vedvarende energi

Et stigende antal globale virksomheder får dækket deres energiforbrug fra vedvarende energikilder. Det vil få konsekvenser for danske energiselskaber.
Solceller på virksomhedernes tage. Hustandsvindmøller. Genanvendelse af energi fra produktionen. Energi, der lagres i jorden. Biogas.

Globale virksomheder får i stigende grad dækket deres forbrug af energi ved at genbruge deres egen energi. En analyse fra Deloitte viser, at 21 procent af amerikanske virksomheder i 2011 fik dækket deres energiforbrug fra vedvarende energikilder. Det tal er i år steget til 35 procent – og det vel at mærke før året er slut.

Et stigende antal danske virksomheder er også begyndt at få dækket deres energiforbrug af vedvarende energikilder, vurderer partner Mikkel Boe fra Deloitte.

- Vi ser de samme tendenser her i landet som i USA. Store virksomheder med et stort energiforbrug vil i stigende grad producere deres egen el fra vedvarende energikilder eller i højere grad optimere forbruget og udnytte overskudsenergi fra produktion. Det sker for at opnå en klimavenlig profil og især fordi der er mange penge at spare penge på energiregningen. Det er for eksempel store dagligvarekæder, større kontorbyggerier eller store produktionsvirksomheder med en stor bygningsmasse, der etablerer solceller på tagene og dermed bliver en betydelig el-producent, siger Mikkel Boe.

Får konsekvenser for danske energiselskaber
- En større grad af decentral elproduktion vil få store konsekvenser for den danske energisektor. Dels tager det en betydelig del af markedet på sigt. Dels kræver det, at energiselskaberne i højere grad er rådgivningspartnere for deres store energikunder i forhold til energieffektivisering og energikøb, lyder det fra Mikkel Boe.

Analysen viser, at globale virksomheder i stigende grad har fokus på energioptimering, som de ser som helt nødvendig for at forblive konkurrencedygtige. Syv ud af ti virksomheder havde den vurdering sidste år – et tal der i år er steget til otte ud af ti. Ligesom en stigende del af virksomhederne ser energiminimering som en del af at have et godt image.

- Den udvikling udfordrer el-systemet, fordi mange decentrale, private anlæg, der producerer el, ikke kan styres og balanceres, som vi er vant til. Det stiller krav om et mere intelligent elsystem – det såkaldte ’Smart Grid’ – hvor alle enheder i nettet er elektroniske og afgiver målertid i realtid til en central enhed. Den udvikling vil kræve store investeringer i elsektoren i de kommende år, siger partner Mikkel Boe fra Deloitte.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081