23948sdkhjf

220 millioner til grøn dansk viden

Det Strategiske Forskningsråd igangsætter nu 13 nye projekter, der kan få stor betydning for den grønne omstilling.
Med et samlet tilskud på ca. 220 mio. kr. har Det Strategiske Forskningsråds Programkomité for Bæredygtig Energi og Miljø nu søsat 13 nye forskningsprojekter.

Med projekterne er det ambitionen, at universiteter og virksomheder i fællesskab skal omsætte danske videnskabelige kompetencer til teknologisk viden og løsninger, som kan håndtere nogle af de store strategiske udfordringer i det danske samfund.

Størstedelen af midlerne er bevilget til projekter, der på sigt kan gøre det mere omkostningseffektivt at omstille den danske energisektor til udelukkende at be-nytte vedvarende energi. Dette års bevillinger bruges til at fremme strategisk forskning inden for biogas, solceller, brændselsceller, batterier og varmepumper. Desuden støttes forskning, der skal skaffe bedre viden om velfungerende elmarkeder og forbrugeradfærd.

Programkomiteen har inden for miljøområdet bevilget ca. 40 mio. kr. til tre pro-jekter, der skal udvikle viden og løsninger på problemer med vandmiljø, luftforu-rening og lattergas.

Stor satsning på brændselsceller
For professor Poul Erik Morthorst fra DTU Management Engineering, der er pro-gramkomiteens formand, er det den brede politiske tilslutning til at gøre Danmark fri af fossile brændsler som olie, kul og naturgas, der har været styrende for de projekter, der støttes inden for indsatsområdet ”Fremtidens Energisystemer”:

- Med energiaftalen fra marts i år har politikerne sat kursen efter et eldomineret energisystem, hvor en meget stor del af forsyningen vil komme fra energikilder med varierende produktion som vind og sol. Det stiller store krav til en effektiv håndtering, hvis vi fortsat skal opretholde et stabilt og sikkert energisystem, siger Poul Erik Morthorst og tilføjer:

- Vi har tidligere givet tilskud til flere strategiske forskningscentre, der i de kom-mende år udvikler teknologier, der gør vindenergien mere konkurrencedygtig. Nu følger vi op med støtte til forskning i mere effektive brændselsceller og varmepumper, der vil bidrage til at udnytte den varierende elproduktion bedre.

Blandt årets største satsninger er 4M Centret for kommercialisering af højtemperatur PEM-brændselsceller, hvor DTU og Aalborg Universitet hører til de førende forskningsmiljøer i verden. Disse HT-PEM brændselsceller er mere robuste og kan anvendes både til lokal kraftvarmeproduktion og til tung transport.

Centret inddrager bl.a. danske iværksættervirksomheder og koreanske universiteter. Der er et meget stort internationalt marked for brændselsceller til bl.a. mikrokraftvarme og nødstrømsanlæg, som centrets virksomheder har gode udsigter til at få del i.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109