23948sdkhjf

Isdannelser på vindmøllevinger

AAU-studerende får støtte fra Siemensfonden til forskning i isdannelser på vindmøllevinger.
Siemensfonden støtter forsknings- og uddannelsesprojekter på det naturvidenskabelige område, og tre studerende fra Aalborg Universitet har fået tilsagn om en økonomisk håndsrækning til indkøb af udstyr og studierejser i forbindelse med deres projekter. En af de heldige er 27-årige Marie Cecilie Pedersen fra Institut for Energiteknik, der forsker i emnet isdannelser på vindmøllevinger.

Det er nemlig ikke kun under flyvning, at isdannelser på vinger kan give problemer. Det samme er tilfældet med vindmøllevinger, selv om de i sagens natur ikke kommer helt så højt op i himlen og i kulden. Tilisning af en eller flere vindmøllevinger kan gøre det nødvendigt at lukke en vindmølle. Derfor har branchen stor interesse i at forbedre evnen til at forudsige problemet og ultimativt at afværge det.

Isdannelser er imidlertid et komplekst fysisk fænomen, som af samme grund er vanskeligt at modellere, hvis man vil forske i emnet. Og det vil Marie Cecilie Pedersen fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet, og hun får nu via et legat på 12.000 kroner mulighed for et studieophold hos Newsmerical Technologies i Montreal i Canada.

Mulighed for enestående resultater
Canadierne har udviklet en bestemt type computermodellering, som bruges i flyindustrien. Med nogle tilretninger kan det også bruges til at kontrollere, om hun - som ambitionen lyder - er på sporet af enestående og unikke resultater, andre ikke har lavet før, i hendes projekt om isdannelser på vindmøllevinger.

- Jeg fik kontakt til canadierne i forbindelse med et kursus i Lyon i Frankrig. Træningsopholdet bliver indrettet specielt efter mine behov, og jeg får kode med hjem derfra, som jeg kan arbejde videre med i mit afgangsprojekt om modellering af is på vindmøllevinger. Det er ikke muligt at lave forsøg med isdannelser på universitetet, og derfor er det vigtigt for mig at have et computerværktøj, som kan validere mit arbejde, fortæller Marie Cecilie Pedersen.

Som forstudie til afgangsprojektet har hun været i praktik på Vattenfall Wind Power i Fredericia, og Vattenfall er ikke ene om at interessere sig for hendes arbejde. Som kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen fra Siemens understregede, da han i forbindelse med dimissionen på Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet uddelte Siemensfondens stipendier til de tre modtagere, er problematikken med is på vindmøllevinger i høj grad også relevant for Siemens, som er storleverandør til vindindustrien.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096