23948sdkhjf

Atomaffald: Sen miljøvurdering vækker undren blandt forskere

De seks lokaliteter, der er i spil til en deponering af atomaffaldet fra Risø på dansk jord, burde ikke være udpeget uden en forudgående miljøvurdering.
Sådan lyder kritikken fra forskere ved Det Danske Center for Miljøvurdering ved Aalborg Universitet.

De seks områder i Danmark, der er i spil i forbindelse med deponeringen af det radioaktive affald fra Risø, skal nu konsekvensvurderes gennem en strategisk miljøvurdering. Men miljøvurderingen kommer alt for sent i processen, mener forskerne.

- Radioaktivt affald skal deponeres på en måde, så vi undgår skade for menneskers sundhed og miljøet, og her kan den strategiske miljøvurdering spille en stor rolle. Miljøvurderingen medtager en bredere vifte af hensyn til mennesker og miljø end de parametre, der er med i de undersøgelser, som udpegningen af de seks områder er foretaget på baggrund af. Desuden er muligheden for at bruge miljøvurderingens mere åbne proces og borgerdeltagelse ikke blevet udnyttet, siger miljøvurderingscentrets leder, professor Lone Kørnøv, i en nyhed på Aalborg Universitets hjemmeside.

Sagen om det radioaktive affald er efter centerleder Lone Kørnøvs mening endnu et eksempel på, at miljøvurderingen ikke kommer ind tidligt nok i processen.

- Den annoncerede tidsplan med færdige miljøvurderinger senere i 2013 synes at være forhastet – ikke mindst set i lyset af behovet for inddragelse af interessenter. Erfaringer fra tidligere – også kontroversielle - projekter som f.eks. vindmølletestcentret i Østerild og gaslageret i Lille Torup, viser vigtigheden af at give tid. Også fordi det efterlader en risiko for senere forsinkelser af projektet på grund af debat og indsigelser, siger Lone Kørnøv i nyheden.

Centerlederen er sammen med kollegerne i Det Danske Center for Miljøvurdering kommet med en række konkret anbefalinger, som myndighederne kan følge i den forestående strategiske miljøvurdering af håndteringen af det radioaktive affald. Anbefalingerne kan ses på Aalborg Universitets hjemmeside .
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093