Fjernvarmen blandt de største jobskabere i 2013
Fjernvarmeværkerne landet over vil investere for ca. 5 mia. kr. i 2013 i grøn vækst. Det skaber 6.000 arbejdspladser, viser undersøgelse fra Dansk Fjernvarme.

Fjernvarmeværkerne i Danmark har for alvor sat gang i en grøn omstilling. I 2013 investerer fjernvarmeværkerne for 5 mia. kr. i grønne løsninger. Det skaber 6000 arbejdspladser – og giver forbrugerne grønnere og billigere fjernvarme. (Foto: Niels Rosenvold)
Og 2013 ser ud til at blive endnu bedre i den sammenhæng, for en undersøgelse fra Dansk Fjernvarme viser, at der sat gang i projekter for i alt 5 mia. kr. i fjernvarmen. Projekter som ifølge Dansk Fjernvarme skaber ca. 6.000 arbejdspladser.
- Det er investeringer, som indeholder alle de aspekter, samfundet har så stort behov for. De er grønne, de skaber grøn vækst og arbejdspladser, og for landets mange fjernvarmeforbrugere er de med til at sikre lave fjernvarmeregninger, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.
Lyse udsigter giver lyst til grønne investeringer
Folketinget vedtog med den nye energiaftale, at al el og varme i 2035 skal være fossilfri. Allerede i 2020 skal forbruget af fossile brændsler være halveret, hvilket kræver konvertering af rigtig mange naturgasfyr til fjernvarme. 100.000 har klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard selv peget på.
Det er kraftigt medvirkende til de store investeringer, som fjernvarmeværkerne foretager. Men investeringerne skyldes også økonomisk lyse udsigter.
- Fjernvarmeværkerne investerer i grønne teknologier, fordi det kan betale sig. Og det både på kort sigt og langt sigt, siger Kim Mortensen.
Det giver nemlig ikke blot grøn energi, det giver billigere varme til forbrugerne.
Skaber jobs
At investeringerne også gavner samfundet på andre måder er en ganske betydelig ekstra gevinst. Dels er de grønne teknologier gavnligt for miljøet og klimaet. Men ikke mindst skaber de job.
- Når man eksempelvis bygger et solvarmeanlæg, så skaber det en hel række af følgejobs i lokalområdet. Job som typisk betyder ekstra arbejde til lokale entreprenører, håndværkere og rådgivere, siger Kim Mortensen.
Alt i alt bliver det til 6000 job i 2013. Den ekstra gevinst ved alle disse job er, at de også kan være med til at skabe endnu flere job. Danmark er nemlig internationalt førende indenfor fjernvarme, fordi man i mange årtier har haft tradition for at udnytte spildenergi fra elproduktion, industriproduktion og affaldsforbrænding til opvarmning af boliger, fordi fjernvarmenettet er veludbygget. 63 procent af de danske boliger har fjernvarme.
Det er man ikke særlig god til i andre lande. På EU-plan har man mindre end 12 procent fjernvarme, og da man i vore nabolande årligt spilder energi for omkring 500 milliarder euro, eller 1000 euro per EU-borger, så er der nu kæmpe fokus på energieffektivisering. Også fordi det vil give et kæmpe fald i udledningen af CO2 i stedet for massivt forbrug af fossile brændsler som kul og naturgas. Det skriver Dansk Fjernvarme i pressemeddelelsen.
Stort potentiale
Potentialet for den danske fjernvarmeindustri er enorm. Der er danske virksomheder som kan levere ikke blot rør, målere og pumper men rådgivning, know-how og helhedsløsninger til især EU’s og verdens storbyer. Det skaber en række nye job.
Fjernvarmeindustrien forventer således en eksportfremgang på mindst 3,5 milliarder kroner og et par tusinde ekstra job frem mod 2015.