23948sdkhjf

Klumme: Større potentiale for geotermi i dansk fjernvarmeforsyning

Geotermi spiller i dag en meget beskeden rolle i den danske fjernvarmeforsyning.
Der er imidlertid potentiale for langt større udbredelse både i Danmark og fx i andre EU-lande, med øgede eksportindtægter til de danske leverandører af fjernvarmeteknologi og dermed generering af arbejdspladser. Samtidig kan geotermi via kombinationen med eldrevne varmepumper udgøre en væsentlig forbindelse med elsystemet, i det omfang driften kan tilrettelægges fleksibelt efter elsystemets behov – evt. i kombination med varmelagre.

Barrierer for udbredelse af geotermi
De væsentligste barrierer for øget udbredelse af geotermi er høje omkostninger til konstruktion og boringer (og management og drift for nogle), men også høje omkostninger til at få fat i pålidelige data, mangel på kvalificeret personale, mangel på støtte i reguleringen og projektudviklingsrisici er væsentlige barrierer.

Gennem erfaringsudveksling og videndeling kan mange risici minimeres. Det er dog væsentligt, at reguleringen samtidig ajourføres, så den passer til de energipolitiske målsætninger.

Projektbekendtgørelsen, der senest er blevet revideret i sommeren 2012, og bliver revideret igen i marts 2013, er en afgørende del af reguleringen for geotermi. Desværre er der endnu ikke sket en ændring af kravet om kraftvarme.

Samfunktionalitet – ikke kun samproduktion
Kravet om kraftvarme i områder forsynet fra et centralt kraftvarmeværk kan kun efter en dispensation etablere fx geotermi. Selvom det måske er muligt at få en dispensation, så vil det være mere fordrende for udbredelsen af geotermi, og andre vedvarende energikilder, hvis projektbekendtgørelsen blev revideret, så kraftvarmekravet blev opblødt. Der er behov for at revidere reguleringen på dette område, så den tager højde for den allerede igangværende udvikling med afkobling af el- og varmeproduktion med den stigende andel af vindmøllestrøm. Kraftvarme er fortsat en god idé, men vilkårene er væsentligt anderledes, når strømmen produceres på andre måder. Så mangler en del af elsidens dækningsbidrag til de fælles omkostninger.

De danske potentialer for geotermi indebærer, at temperaturen skal hæves, for at passe til temperaturen i fjernvarmenettet. Dette gøres vha. varmepumper, der enten kan være dampdrevne eller eldrevne.

Anvendelsen af varmepumper vil medføre bedre udnyttelse af energiindholdet i geotermi-vandet, da det afkøles mere, end hvis det varmevekslede med fjernvarmereturvandet. Det betyder, at der kan spares investeringer i borehuller. ”Prisen” er enten en afhængighed af el eller at der skal etableres lagre – eller en kombination.

Sammen med varmelagre kan varmepumperne udgøre en fleksibel elforbruger, og dermed levere den fleksibilitet, som der vil blive et øget behov for. Der vil være en række udfordringer, fx hvilken størrelse lager der vil være rentabel, for at undgå at bruge strøm i de timer, hvor produktionen fra vindmøller er under det øvrige elbehov.

Finansiering
Ift. finansiering og kommunegaranti, så er der ikke hjemmel i Varmeforsyningsloven. Derimod kan kommunen kan give garanti iht. kommunalfuldmagtsreglerne. Kommunerne må stille garanti, men så må der ikke være overskud. Det er i øjeblikket ikke afklaret, om kommunalfuldmagtreglerne tillader at der stilles kommunegaranti til et geotermianlæg.

Gode perspektiver for mere geotermi
Samlet er der gode perspektiver for at øge udbredelsen af geotermi i Danmark. Der er allerede mange projekter underudvikling, og følger de en grundige og seriøs tilgang med klar faseopdeling og minimering af risici, vil der være en god sandsynlighed for, at flere af projekterne bliver succesfuldt implementeret. Sideløbende bør fokus være på at tilpasse reguleringen, specielt den der vedrører anvendelse af varmepumper, da det vil fremme igangsætningen og implementeringen af flere projekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078