23948sdkhjf

Kina fokuserer på genanvendelse

Kinas ressourceudnyttelse skal effektiviseres med 15 procent inden 2016. Målet er et genanvendelsessamfund, hvor grønt forbrug skal dominere. Biogas er i højsædet.
Kinas eksplosive vækst har kostet landet dyrt. He Ping, formand for Den Internationale Fond for Kinas miljø, anslår, at Kina skal bruge mindst to procent af BNP om året for at rydde op efter 30 års industriaffald (China Daily). Og også fremadrettet er der behov for omlægning af landets ressourceforbrug - ifølge en rapport fra Verdensbanken og den kinesiske regering, forårsager luftforureningen mere end 400.000 for tidlige dødsfald i Kina hvert år.

Biogas i fokus
Sidste søndag fremlagde den kinesiske regering derfor en handleplan, der skal booste udviklingen af landets cirkulærøkonomi frem mod 2016. Blandt andet anvendelse af biogas prioriteres højt. Her lagde man allerede i 2007 mål om, at a-kraft og vedvarende energi fra blandt andet biogas skal udgøre 15 procent af Kinas samlede energiforbrug inden 2020 (NDRC, Beijing 2007). Det er indsatsen for at nå blandt andre disse mål, der nu intensiveres. Ifølge Glen Mikkelsen, direktør for DI’s kontorer i Kina, bliver international know-how nødvendig:

- Kina har først sent fået øjnene op for de negative følgevirkninger af ekstrem økonomisk vækst. Heldigvis tager de nu problemerne alvorligt, og det medfører et stort potentiale for dansk inspirerede løsninger i Kina. Kineserne har et godt øje til eksempelvis dansk affaldshåndtering, genanvendelse og kontrol med vandforbrug blot for at nævne et par eksempler, og disse er blandt de få områder, hvor man stadig kan være med i første bølge. Det er et meget komplekst og konkurrenceudsat marked, men potentialet er ligeså enormt som de kinesiske udfordringer med forurening og ressourcespild.

Bio-Energy-Expo 2013
Og i interessen er stor. Et eksempel herpå kan ses den 18-20. maj, når udenlandske og kinesiske virksomheder og investorer samles til handelsudstillingen Bio-Energy-Expo 2013 i Wuhan/China.

Udstillingen er sat i verden netop for at tiltrække udenlandsk knowhow og investeringer til det kinesiske marked for biogas, og her vil teknologi- og servicevirksomheder på biogasområdet få mulighed for at møde kinesiske kunder og partnere på et eksplosivt voksende marked. Under udstillingen afholdes desuden den fjerde internationale Bio-Energy Conference under overskriften ”Industrialiseret Biogasproduktion”.

Øget incitament
I den fremsatte udviklingsplan fra centralregeringen i Kina fremsættes yderligere 80 specifikke standarder for den cirkulærøkonomiske industri på områder som genbrug og energieffektivisering samt brug af vand, jord og råstoffer. Endvidere skal skattemæssige og finansielle foranstaltninger implementeres, ligesom indførelsen af avancerede teknologier og evalueringssystemer skal øge ressourceeffektiviteten.

Af regeringens hjemmeside fremgår det, hvordan man ønsker at forbedre Kinas genanvendelsessystemer, promovere brugen af genanvendelige ressourcer, udvikle ’genproduktion’ og anvende grønne konstruktions- og transportmetoder. Dette er ifølge Glen Mikkelsen fra DI’s kontorer i Kina blandt hovedårsagerne til, at kinesiske embedsmænd i disse år valfarter til Nordeuropa og ikke mindst Danmark med København i spidsen, for at få indblik i hvordan helhedsorienterede metropolløsninger kan se ud.

Med den nye handleplan håber den kinesiske regering at effektivere Kinas ressourceforbrug med 15 procent ved udgangen af 2015 – sammenlignet med tal fra 2010.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079