23948sdkhjf

Hørby Varmeværk får medhold i Energiklagenævnet

Hørby Varmeværk har fået Energiklagenævnets godkendelse af planerne om en ti kilometer lang transmissionsledning til forbrugerne i Thorshøj og Øster Vrå.
Dermed er der udsigt til grøn halmvarme for 108 husstande i Thorshøj og 640 husstande i Øster Vrå.

Afgørelsen fra Energiklagenævnet er enden på en lang klagesag, hvor naturgasselskabet HMN Naturgas I/S ville have projektet stoppet, ifølge Dansk Fjernvarme fordi det vil betyde mindre forbrug af naturgas, men mere forbrug af halm.

De to fjernvarmeværker i Øster Vrå og Thorshøj har i dag naturgasbaserede fjernvarmeanlæg, mens værket i Hørby bruger halm.

- Som tingene har udviklet sig de seneste år, så har naturgasbaserede kraftvarmeværker som Øster Vrå og Thorshøj produceret mindre og mindre el, ganske enkelt fordi de ikke har kunnet konkurrere på prisen med vindmøller og kulkraftværker på grund af det relativt dyre naturgas. Omvendt har værkerne været tvangs-bundet til at bruge naturgas. Også til udelukkende at producere varme, skriver Dansk Fjernvarme i en nyhed på sin hjemmeside.

Det slipper de to værker nu for med transmissionsledningen fra Hørby. Dermed sparer værkerne ikke blot udgifter til brændsel, man sparer også miljøet for en kæmpe udledning. Faktisk vil værkerne ifølge Dansk Fjernvarme reducere brændselsforbruget så meget, at det vil spare naturen for udledning af omkring 5000 tons CO2 årligt.

Ski fter ikke brændsel
Oprindelig havde Frederikshavn Kommune godkendt projektet, men HMN Naturgas klagede til Energiklagenævnet i juni 2012. Klagen bygger blandt andet på, at man ville begynde at bruge halm i stedet for naturgas, hvilket et naturgasbaseret fjernvarmeværk ikke umiddelbart må med mindre der er tale om en udvidelse af dækningsområdet, hvilket der ikke er tale om med transmissionsledningen.

Energiklagenævnet har nu færdigbehandlet sagen og altså slået fast, at arbejdet med transmissionsledningen kan sættes i gang. Nævnet peger blandt andet på, at man ikke skifter brændsel men blot udnytter den kapacitet, der allerede er i Hørbys halmanlæg, optimalt.

Hvornår arbejdet med transmissionsledningen kan gå i gang, er endnu uvist, da projektet skal færdigprojekteres først.

I alt får de tre fjernvarmeværker tilsammen 950 husstande koblet på fjernvarmenettet. Med udsigten til samarbejds- og stordriftsfordele vil det ikke være utænkeligt, at flere nye forbrugere vil ønske at blive koblet på, efterhånden som varmeprisen eventuelt sænkes, forudser Dansk Fjernvarme.

Kan få betydning for flere værker
Energiklagenævnets afgørelse kan også få betydning for andre varmeværker. Sagen fra Hørby-Thorshøj-Øster Vrå slår ifølge Dansk Fjernvarme principielt fast, at så længe fjernvarmeværker udnytter en eksisterende kapacitet i eksempelvis en halmkedel, så er der intet i vejen for at etablere en transmissionsledning mellem to eller flere naboværker. Naturgasselskaber vil altså ikke have lovhjemmel i deres eventuelle indsigelser eller klager, så længe der altså er tale om udnyttelse af eksisterende kapacitet.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125