23948sdkhjf

Forældede regler blokerer for tusindvis af grønne jobs

Det mener Dansk Fjernvarme, der forudser, at en tilpasning af regler for afgifter kan være med til at skabe op imod 8000 nye grønne jobs i fjernvarmesektoren.
Regeringens Vækstplan DK kan få medvind fra fjernvarmen. Hvor Vækstplan DK langt hen ad vejen på det energimæssige område har fokus på el, så gemmer fjernvarmen på et grønt og vedblivende potentiale. Blandt andet fordi det, danskerne mest har behov for, det er energi til varme og ikke til el. Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

37 procent af energibehovet er nemlig opvarmning, mens kun 21 procent er til behov, som kun el kan løse. Det viser OECD’s opgørelser.

- Ved omkostningsfrit at lave nogle helt enkle regeltekniske ændringer, så kan der skabes et reelt fjernvarmeeventyr. I 2013 investerer fjernvarmeværkerne for 5 milliarder kroner i grøn energi. De investeringer går i stå i 2014, fordi forældede regler sætter en total blokering op, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen. Bliver disse regler ændret, så vil væksten ifølge Dansk Fjernvarme indenfor fjernvarme kunne fortsætte med investeringer i størrelsesordenen 5 til 9 milliarder kroner årligt, hvilket vil sige grønne energiinvesteringer, som kan skabe 6000 til 8000 jobs årligt.

Rapporten Varmeplan Danmark 2010 viser således, at man med samfundsmæssig fordel vil kunne skabe grundlaget for et fossilfrit energisystem ved at udbrede fjernvarme til ca. tre fjerdedele af alle husstande. I dag har 63 procent af de danske husstande fjernvarme, hvilket svarer til 1.615.000 husstande.

Central betydning
Fjernvarme er i dag den eneste teknologi, der kan balancere og bringe sammenhæng i det samlede energisystem og tilmed opsamle spildenergi fra eksempelvis elproduktion, industriproduktion eller for den sags skyld overløbsel fra når vindmøllerne producerer mere, end der er behov for.

En af de første barrierer, som regeringen vil kunne sparke gang i Vækstplan DK med er ved at sænke den såkaldte kalkulationsrente fra det nuværende ekstremt høje niveau på fem procent til tre procent. Det vil føre til, at en del projekter indenfor eksempelvis solvarme og lagring af solenergi fra sommer til vinter vil kunne gennemføres, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

- Det samfundet sukker efter er grøn vækst. Fjernvarmen kan sætte gang i grønne investeringer i milliardklassen mange år ud i fremtiden og dermed skabe tusinder af grønne jobs og ikke mindst give forbrugerne billigere varme, slutter Kim Mortensen.

Dansk Fjernvarme anbefaler:
For længerevarende fjernvarmeprojekter (og andre VE-projekter) foreslås det at bruge kalkulationsrente på 3 procent eller derunder. Anvendelse af 5 procent kalkulationsrente er mere egnet til investeringer med væsentlig kortere levetid, som ikke har værdi for samfundet langt ud i fremtiden – det passer ikke til de langsigtede fjernvarme- og VE-investeringer.

• Skatteforvridningstab: Det anbefales, at skatteforvridningstab ikke er med i samfundsøkonomiske projektvurderinger. Der skal ikke kun fokuseres på tab af statens afgiftsprovenu, men også andre, meget vigtige effekter af investeringer i vedvarende energi – nemlig jobskabelse og øget eksport af energiteknologier, som til gengæld vil give øgede indtægter og reducerede udgifter i form af offentlig understøttelse.

• At overskudsvarmeafgiften fastsættes til 32,5 procent imod de nuværende 38 procent.

• At mindre barmarksværker får et frit brændselsvalg i stil med redningsplanen for de 35 dyreste. Det vil kunne sænke varmeprisen, gøre husene sælgelige igen og skabe grundlag for udnyttelse af lokale ressourcer som halm og dermed skabe grundlag for lokale job.
Kilde: Dansk Fjernvarme
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157