23948sdkhjf

Klumme: Samfundets eksportindsats skal satse Volvoen

Danmark har en erhvervsstruktur med rigtig mange små og mellemstore virksomheder. Det er både en styrke og en svaghed, og vi er ikke gode nok til at udnytte styrkerne.
Danmark skal skabe vækst gennem eksport. Der skal skaffes ”nye penge”, som erhvervsministeren for nyligt udtalte. Når man ser på hele Danmarks eksport, er der ca. 3.500 virksomheder, som eksporterer. Problemet er, at knap 90 procent af eksporten, leveres af ca. 10 procent af disse virksomheder.

Resten (ca. 3.150 virksomheder) er små og mellemstore virksomheder, som altså kun kendetegner sig for 10 procent af Danmarks eksport. Det er blandt disse virksomheder, at vi finder et stort eksportpotentiale.

Mange af disse virksomheder er startet af entreprenante iværksættere med en fantastisk god idé, som er blevet til et produkt med store muligheder. Men entreprenante iværksættere er også ejerledere, som ofte ikke er særligt risikovillige. Det er forståeligt nok. De har med hårdt arbejde opbygget en virksomhed, som giver en fornuftig indtægt. Villa, Volvo, båd og sommerhus er på plads, så hvorfor risikere mere?

Problemet er, at Danmark står tilbage med nogle produkter, som rummer et kæmpe uforløst eksportpotentiale. Potentialet kan realiseres og skabe arbejdspladser og vækst – nye penge til Danmark med andre ord. Men det sker ikke.

Flere progressive iværksættere, som har set lyset ude på eksportmarkederne, er i fuld gang med at opbygge eksport, og arbejdet på eksportmarkederne er både kostbart og risikofyldt. Det er her, vi som samfund svigter. Vi lader virksomhederne stå helt alene med risikoen.

Nedskæringer i eksportstøtte, stramme lånegrænser fra bankerne og forvirrende, usammenhængende og bureaukratiske systemer er med til at kvæle mange eksportinitiativer, inden de når syd for grænsen.

Med lidt støtte og gennemskuelige rådgivningssystemer til de små og mellemstore virksomheder kan der skabes mange arbejdspladser. Prøv tankeeksperimentet: Hvis de ca. 3.150 virksomheder, som i dag tegner sig for 10 procent af eksporten, hver fik nye eksportordrer nok til at ansætte blot tre medarbejdere: Allerede der havde vi knap 10.000 nye danske jobs.

Vi skal ændre fokus og flytte støtte til eksport fra de store virksomheder – de kan og vil selv – til de små og mellemstore. Som samfund skal vi gøre det mindre risikofyldt og økonomisk overkommeligt at udvikle sin eksport. Det vil give arbejdspladser og skaffe nye penge til Danmark.
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078