23948sdkhjf

Byggebranchen nyder godt af den stigende vækst

Stigende indkomster, forbrug og vækst, kombineret med fortsat lave renter, præger landet i øjeblikket. Den stigende økonomiske optimisme smitter af på byggebranchen, der har travlt som aldrig før.

Stigende ordretilgang i byggebranchen
Det økonomiske opsving i Danmark kommer af stigende indkomster og forbrug. Mange håndværksvirksomheder oplever i dag, at måtte afvise ordre pga. kapacitetsproblemer, da de har for meget at lave. Som tingene ser ud nu, kan virksomhederne blot nyde godt af den øgede produktion, men i fremtiden kan der opstå flaskehalsproblemer, hvis efterspørgslen bliver større end udbuddet, eller hvis leveringstiderne bliver så lange på byggematerialer, at byggeprojekter går i stå.

Ligeledes kan der opstå en overophedning af økonomien, hvis der ikke kan leveres, når efterspørgslen er der. Dette sker typisk ved at virksomhederne kan have svært ved at tiltrække og skaffe tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft.

Højere indkomster og lave renter påvirker produktionen
Danskerne forbruger mere, men ikke mere end de tjener. Dette er tegn på, at der bliver sparet op. Når der bruges penge, er det typisk på forbrugsvarer og fornøjelser. Der bliver i øjeblikket brugt flest penge på beklædning, restaurantbesøg, fritid, biler og fødevarer. Under fritid og biler er der især godt gang i for eksempel køb og salg af scooter og biler – ifm. biler er sider som bilgalleri også utroligt populære i forhold til at få gode råd fra andre bilinteresserede.

Den lave rente i Danmark gør det muligt at låne penge til disse ting, til lave omkostninger. I og med at der er udsigt til, at renten forbliver på et lavt niveau i et stykke tid, er produktionen forsat på et højt niveau. Virksomhederne i byggebranchen investerer og søsætter byggeprojekter hele tiden.

Stigende boligpriser samt befolkningstilvækst er gode tegn for byggebranchen
En anden væsentlig faktor der påvirker byggebranchens produktion i en positiv retning, er boligpriserne, der i flere år har været stigende. Dette betyder nemlig at de eksisterende boligers værdi stiger og dermed friværdien og danskernes lyst til at renovere. For de mennesker der ikke ejer hus, men står over for at skulle investere, betyder det, at det er mere attraktivt at bygge nyt, end at skulle købe et eksisterende hus.

I kombination med ovenstående er befolkningen i Danmark konstant stigende, og der er derfor en efterspørgsel efter flere boliger, især i de større byer.

Byggebranchen skal fokusere og satse på rekruttering
Den stigende vækst kræver flere medarbejdere. Allerede nu er der rift om de gode medarbejdere og ledigheden blandt byggeingeniører, konstruktører, håndværkere m.m. er lav. Dansk Byggeri forventer, at denne udvikling vil fortsætte de næste år, og i 2020 vil der være behov for 9.000 flere medarbejdere i branchen end i 2018.

Det er altafgørende for dansk økonomi, at virksomhederne er i stand til at skaffe kvalificeret arbejdskraft og blive ved med at gøre det. Hvis dette ikke lykkedes kan der meget vel udvikles en ny finansiel krise. Det er derfor essentielt at virksomhederne indtænker, og satser på, rekruttering som en kerneopgave, der er lige så vigtigt som det byggetekniske. Det vil gavne både virksomhedens egen evne til at levere og landets muligheder for fortsat at bidrage til et stigende BNP, uden overophedning.

 

 
 

 

 

Send til en kollega

0.016