23948sdkhjf

10 tips til at leve bæredygtigt – Din guide til en bæredygtig tilværelse

Det har aldrig været mere populært at tage bæredygtige beslutninger i hverdagen.

Vi har alle et ansvar over for jorden og vores efterkommere, som skal tage teten efter os. Mange oplever et pres, både fra diverse sociale medier, men også mennesker imellem om at gøre sit for miljøet.

Man kan hurtigt blive dømt ude på forhånd, hvis man ikke gør sit for at tage hånd om miljøet. Men hvordan skal man gribe det an? Mange føler, at selve snakken om bæredygtighed kan virke uhåndgribelig. På Christiansborg tales der om en grøn omstilling, hvor grøn energi og andre grønne initiativer omtales. Her mangler de fleste konkrete tips og tricks, som de kan inddrage i deres hverdag.

Du behøver ikke lede videre, da vi har samlet de 10 bedste tips til dig. Inddrager du samtlige tips i din hverdag, kan du godt have god samvittighed i forhold til din indsats for miljøet.

Sig nej tak til reklamer i postkassen
Hvis du vil gøre dit for miljøet, kan du starte med at fravælge de reklamer, du modtager hver uge med posten. Alt det papir kan helt sikkert gå til et bedre formål, hvis du som de fleste danskere alligevel smider størstedelen ud i skraldespanden.

Undgå miljøskadelige rengøringsmidler
Rengøringstjansen derhjemme skal gøres ordentligt. Du behøver ikke finde det helt kemikalietunge skyts frem hver gang. Når du shopper rengøringsmidler, kan du kigge efter Svanemærket eller EU-blomsten, som begrænser mængden af skadelige kemikalier og er bedre for miljøet.

Husk nu lige plastikposen
Hver gang du er ude at købe ind, giver det simpelthen ikke mening at købe plastikposer, hvis du har dit eget lager derhjemme. Gør miljøet en tjeneste ved at huske plastikposen derhjemme, når du står i køen i supermarkedet. Så skåner du miljøet for unødvendigt plastik i det lange løb.

Spar på vandet
Vi bruger i gennemsnittet 108 liter vand om dagen. Det forbrug opnår vi ved at gå i bad dagligt og anden personlig hygiejne. Det er muligt at købe en miljørigtig vandhane og brusehoved til badeværelset. Et godt eksempel er en VOLA-vandhane, som har en luftindblander, der hjælper dig med at leve bæredygtigt.

Undgå standby tilstand derhjemme
De flestes hjem er spækket med elektronik. Det kunne være et fjernsyn, en tablet, computer eller noget helt tredje. Hvis de bare står i standby derhjemme, bruges der utroligt meget strøm, som du ellers kunne have sparet miljøet for. Når du går i seng, kan du lige gå en runde for at trække stikket ud på elektronikken.

Genovervej din el-udbyder
Det kan godt betale sig at undersøge, hvor din el-udbyder får deres strøm. Hvis du vil gøre dit for miljøet, kan du overveje udelukkende at få strøm fra grøn energi, sol eller vind, som er vedvarende, stabil og effektiv.

Skift til elsparepærer
Hvis du vil spare yderligere på strømmen derhjemme, kan du skifte alle el-pærer derhjemme til en sparepærer. Så sikrer du også, at du kun bruger det absolut nødvendige el.

Køb økologisk mad
Når du køber ind til hverdagens måltider, kan du udelukkende kigge efter økologiske alternativer, som er certificerede med Svanemærket, Fairtrade eller Blomsten. Så sikrer du, at producenterne efterlever bæredygtige principper.

Hvis du ofte spiser fisk
For at skåne miljøet yderligere er det vigtigt kun at købe fisk med mærkningerne MSC eller ASC. Dette skyldes, at producenterne har sikret, at de modarbejder den globale problemstilling omkring overfiskning.

Hvis du ofte spiser kød
Det kunne være en idé at indføre kødfrie dage i løbet af ugen. Kød kræver langt flere ressourcer end grønsager. Hvis du også har adgang til en have, kan du måske plante dine egne grønsager. Så kan du virkelig skåne miljøet og leve endnu mere bæredygtigt.


Send til en kollega

0.033